(0)

Ja och nej

E-book


"Men just vid tiden för Ingrids födelse brast isoleringshöljet, avstÄnden och tystnaden, i vilket bygden varit invÀvd som i en puppa.

VÀrlden dÀrute hade förÀndrats vÀsentligt under de senaste decennierna, industrialismen hade slagit igenom och öppnat nya perspektiv för mÀnniskorna, tillfredsstÀllt kanske fem behov, men skapat tio nya i stÀllet. Aptiten vÀxte medan man Ät, oron stegrades och det som kallades utveckling sköt fart; folk arbetade, producerade, tÀnkte och gjorde uppfinningar som trÀngde till att bli förverkligade. Man utnyttjade och slet ut naturtillgÄngarna allt fortare och fortare och krÀvde alltjÀmt flera för att fÄ i gÄng alla planer och projekt som med en gÄng, likt tropiska blommor, slagit ut i övervÀldigande prakt och rikedom och nÀstan bedövat de arma stackare som tillfÀlligtvis fött dem."

Rudolf VĂ€rnlund (1900–1945) var en inlytelserik proletĂ€rförfattare samt en engagerad kritiker och samhĂ€llsdebattör. Han skildrade arbetarklassens villkor och vardag med skarp blick för sociala och psykologiska förhĂ„llanden. Förutom romaner skrev VĂ€rnlund Ă€ven dramatik för Dramaten och Radioteatern. Romanen Ja och nej utkom för första gĂ„ngen 1926.