(0)

Jag har letat efter dig

E-book


Det Àr tidigt 2000-tal. Ett Är har gÄtt sedan flygplansattackerna i New York och snart kommer man vÀrlden över att demonstrera mot invasionen av Irak. Det ligger en oro i luften, nÄgot kaotiskt.

I Annika Anderssons liv borde ingenting vara kaotiskt. Hon har studerat ekonomi, lÀrt sig bygga sitt varumÀrke, Àr fem före fast anstÀllning.

ÄndĂ„ infinner sig för första gĂ„ngen en kĂ€nsla av tomhet. Kanske det Ă€r dĂ€rför hon lĂ„ter sig dras in till sĂ€llskapet i den trĂ„nga baren, dĂ€r arabisk musik blandas med 50 Cent och Celine Dion. Medan kvĂ€llarna mörknar och den första snön faller kommer Annika dem allt nĂ€rmare – framför allt Samim. Han som nĂ€stan alltid sitter ensam, som inte verkar ha nĂ„gonstans att ta vĂ€gen.

Under den lÄnga vinter som följer finner Annika sig sjÀlv pÄ platser hon aldrig kunnat ana.

Framför Kauniit ja Rohkeat hos en sjubarnsfamilj i förorten. I en svarttaxi som blir stoppad av polisen.

I en vĂ€rld dĂ€r unga pojkar med frĂ€mlingspass jobbar dygnet runt med att baka pizza i Åbo och drömmer om att kunna resa tillbaka till Afghanistan, till Irak, till Tabestan. De kommer frĂ„n kriget men freden vill inte infinna sig.

Hur ska livet egentligen se ut för att man ska bli lycklig? Svenskfinlands första invandrarroman kan ibland i sin replikföring fĂ„ en att tĂ€nka pĂ„ Jonas Hassen Khemiri. Sara Razai visar stor kĂ€nslighet i sitt sĂ€tt att beskriva sina personer, oberoende av om det handlar om Annika, Sandra, Ashraf och Samim i Åbo eller Annikas mamma och pappa i Kristinestad i Österbotten.

Finland eller Tabestan vÀrlden Àr en och den Àr nu.