(65)

Konsten att flytta till landet

audiobook


Vi Àr mÄnga som delar drömmen om ett liv pÄ landet. Anders Möller tog steget frÄn storstaden nÀr han hittade den lilla gÄrden Larslund i slutet av en sörmlÀndsk grusvÀg. Ambitionerna var stora. Som en modern Thoreau skulle han leva av det jorden pÄ de egna Àgorna gav. Han lÀste pÄ och gjorde berÀkningar, planterade en stor Àppelodling, fyllde det gamla hönshuset med nya befjÀdrade hyresgÀster, satte plogen i marken och anlade till och med sin egen Walden-pond med krÀftor. Allt under bÀsta vÀnnen och tiken Pumahs emellanÄt misstÀnksamma överseende. Men ganska omgÄende började motgÄngarna och missödena att hopa sig.

PÄ gÄrden tycktes snart att-göra-listan med sjÀlvpÄtagna mÄsten vÀxa mer okontrollerat Àn ogrÀset ute i odlingarna. De ljuva kvÀllarna pÄ verandan blev sömnlösa nÀtter med tankar som bara snurrade. Var det verkligen detta liv han hade tÀnkt sig nÀr han lÀmnade stressen i stan? Var vÄr samtids mÄnga drömbilder av livet pÄ landet bara fantasier, eller kunde han finna ett realistiskt sÀtt att bli lantbo?

Konsten att flytta till landet Ă€r en personligt berĂ€ttad guide för landetdrömmare. Lika delar essĂ€ och Pettsonbok för vuxna som en anvĂ€ndbar handbok för alla semestertorpare och hĂ„gade lĂ„ngpendlare – och för dem som leker med tanken pĂ„ att bli helt sjĂ€lvförsörjande. Genom sina filosofiska funderingar och praktiska tips vill Anders Möller inspirera andra som Ă€r pĂ„ vĂ€g att ta det steg han sjĂ€lv tog. Men han passar ocksĂ„ pĂ„ att punktera en och annan orealistisk och tv-programsglimrande drömbubbla kring det ljuvliga men ofta slitiga och skitiga projekt det Ă€r att lĂ€mna storstaden för landet. Genom att generöst dela med sig av sina egna överentusiastiska nybörjarmisstag ger han alla lĂ€sare ett lustfyllt försprĂ„ng nĂ€r de Ă€r redo att ta sitt eget första steg.

Följ med till Larslund och ett lantligt Ă€ventyr bland dammkrĂ€ftor och guldfiskar, luriga hjortar och likaledes lömsk kirskĂ„l, potatisproblem och hungriga 10-wattshönor som sprĂ€cker alla kalkyler för en hĂ„llbar hushĂ„llsekonomi. Men ocksĂ„ en lite lugnare vĂ€rld alldeles runt hörnet med lagom nĂ€ra grannar man inte bara hĂ€lsar pĂ„ utan ocksĂ„ delar en genuin kĂ€nsla av sammanhang med, en plats med krispigt daggfriska morgnar precis utanför sovrumsfönstret, en tystnad som Ă€r ren balsam för sjĂ€len och stjĂ€rnklara nĂ€tter som du aldrig fĂ„r uppleva i ljusföroreningarnas storstĂ€der. Kort sagt livet pĂ„ landet nĂ€r drömmen – pĂ„ gott och ont – blir verklighet.


Narrator: Anders Möller
Duration: