(0)

Landsbyfolk

E-book


"Ofte har jeg siddet og lyttet til sĂ„danne gamle fynboer og glĂŠdet mig over den farve og glans, der kan vĂŠre over deres sprog, og den inderlighed og varme de kan lĂŠgge i skildringen. Det er som at lytte til gamle sagafortĂŠllere eller skjalde." – Morten Korch

I de 24 noveller i "Landsbyfolk" mÞder man de karakteristiske Morten Korch-figurer. Mange af dem er Êldre mennesker, der ser tilbage med tilfredshed pÄ et langt, vellevet liv, og det er i disse smÄ nedslag, at Morten Korch skriver den fynske historie, sÄdan som han selv oplevede den, da han rejste rundt i landet. Mange af novellerne er skrevet pÄ fynbomÄl, det sprog der taltes i Morten Korchs barndom, og sidst i novellesamlingen findes da ogsÄ en fortegnelse over de mest anvendte folkemÄlsord og en kort oversÊttelse af forfatteren selv.

Morten Korch (f. 1876 – d. 1954), Danmarks mest folkekĂŠre forfatter, begyndte sit virke i 1898 med novellesamlingen Humoresker – Fyensk HumĂžr, der indeholdt en rĂŠkke skitser og fortĂŠllinger, alle pĂ„ klingende fynsk. Det var startskuddet til et forfatterskab, der strakte sig over et halvt Ă„rhundrede, og som har vĂŠret elsket af generationer af lĂŠsere. Med romaner som FlintesĂžnnerne, Der brĂŠnder en ild og De rĂžde heste blev Morten Korch folkeeje, og filmatiseringerne af hans mest populĂŠre romaner med skuespillere som Poul Reichhardt, Tove Maes, Ebbe Langberg og Ib Mossin er i dag en del af den danske filmskat.