(0)

Masja

E-book


Masja Àr det avslutande sidostycket i den mÀktiga triptyk om familjen Tolstoj som Carola Hansson inledde med den Augustnominerade romanen Andrej (1994). Andrej handlar om den av Lev Tolstojs söner som betraktades som familjens svarta fÄr medan nÀsta del, Med ett namn som mitt (2005), skildrar sökandet efter Andrejs till USA utvandrade sonson.

Den nya romanen stÀller dottern Masja i centrum. Hon var det av barnen som stod den berömde författaren nÀrmast och dÀrför den som kanske var allra mest utsatt för hans patriarkala maktutövning. Men Àven modern ville styra hennes liv. Boken handlar om Masjas sökande efter en egen identitet, och det Àr den laddade relationen mellan far och dotter som Àr bokens huvudtema. Den ger ocksÄ ett sammansatt portrÀtt av den komplicerade personen Lev Tolstoj.

SuverĂ€nt blandar Carola Hansson glimtar av sin egen vĂ€g in i romanen med en fiktiv gestaltning av Masjas liv under 1800-talets sista decennier och fram till hennes död 1906. Boken blir en bred och levande skildring inte bara av mĂ€nniskorna och livet pĂ„ familjegodset Jasnaja Poljana utan ocksĂ„ av tidens sociala förhĂ„llanden. Via autentiska utdrag ur brev och dagböcker trĂ€der vi in i en vĂ€rld dĂ€r mĂ€nniskorna – samtidigt som de Ă€gnar sig Ă„t umgĂ€nge, sköna konster och andlig utveckling – desperat försöker förhĂ„lla sig till de alltmer pĂ„trĂ€ngande sociala och politiska spĂ€nningarna i sekelskiftets Ryssland.

BerÀttelsen om Masja Àr ett gripande kvinnoöde och tangerar frÄgor som Àr högaktuella idag. Den bÀrs fram av ett sprÄk som Àr klart och genomlyst, meningarna Àr lÄnga och vindlande, helheten rytmisk och omvÀxlande; att lÀsa den Àr en skönhetsupplevelse. Den avslutande delen i Carolas Hanssons ryska svit Àr en rik och storslagen roman.