(0)

Morfin

E-book


»MorfinbegÀret Àr bara ett symptom pÄ hans psykopatiska lÀggning och denna har gjort honom sÄ viljesvag att han inte lÀngre kan motstÄ det mycket starka begÀret efter giftet; den fria viljan att fatta beslut Àr upphÀvd dÀrför att begÀret Àr oemotstÄndligt. G. kan inte hÄllas ansvarig för de brott som lagts honom till last.«

Dr Götzmann, överlÀkare pÄ MannheimfÀngelset

Det var inte mycket som tydde pĂ„ att han skulle fĂ„ ett deckarpris uppkallat efter sig eller en gata i ZĂŒrich. Medan han levde var det psykiatrikerna, Ă„klagarna och förmyndaren som gjorde ansprĂ„k pĂ„ att beskriva morfinisten, smĂ„tjuven och författaren Friedrich Glauser (1896–1938).

Med en serie kriminalromaner frÄn andra hÀlften av 1930-talet gjorde schweizaren Friedrich Glauser slutligen succé, men det var redan sent i hans korta liv. Med »Morfin« introduceras den tysksprÄkige deckarfadern för svenska lÀsare med en rad sjÀlvbiografiska texter, myndighetsutlÄtanden och kriminalnoveller.

PRESSRÖSTER

»Vad denne ödmjukhetens dandy ger sin lÀsare Àr lycka, i allra sÀmsta fall tröst. Vid sidan av nyöversÀttningen av Nabokovs LOLITA, hÄller jag utgivningen av Friedrich Glauser som Ärets bÀsta lÀsning.«

Henrik Petersen, Helsingborgs Dagblad

»Ja, vad finns kvar av en man efter att modern dött i unga Är, fadern omyndigförklarat honom, och tillvaron dÀrefter pendlat mellan uppfostringsanstalter, kliniker, hÀkten och mentalsjukhus; mellan medicinering, narkotikamissbruk och sjÀlvmordsförsök? Och svaret: en lyhörd, chosefri och observant mÀnniskoskildrare med starka band mellan det levda och det gestaltade livet. Lika plÄgsamt som det Àr att lÀsa hans mÀrkligt sakliga redogörelser för morfinmissbrukets förbannelser (rena pendanger till Thomas de Quinceys berömda »En engelsk opieÀtares bekÀnnelser«) eller hans levnadsteckningar frÄn olika psykiatriska kliniker, lika njutbart Àr det att förlora sig i den tankens klarhet och stilistiska glans som prÀglar minideckarna »Kung Socker« och »Den gamle trollkarlen« eller den rörande texten om hemlöshet och uteliggarliv i Paris.«

Martin Lagerholm, Sundsvalls Tidning

»Bakgrundens tragiska omstÀndigheter stÄr i skarp kontrast till den stilens klarhet som prÀglar texterna. Det kan tyckas anmÀrkningsvÀrt, men lÄnga stunder Àr det Àr ren njutning att ta del av dessa brottstycken, dessa inblickar i en hÄrt drabbad mÀnniskas villkor. Oavsett om Glauser skriver dagbok frÄn dÄrhuset, skildrar barndomen eller berÀttar om missbrukets frestelser och faror, omvandlas erfarenheterna till litteratur av yppersta sort. SmÄtjuv och pundare, visst men framför allt författare.«

Peter Viktorsson, Norrköpings Tidningar