Olof Palmes väg till makten gick spikrakt. Hans tid som statsminister började i ett guldläge. Sverige låg i topp i den internationella välståndsligan, socialdemokraterna hade egen majoritet i riksdagen. Under 70-talets första år genomfördes den mest omfattande reformvåg vårt land har sett och Palme blev en självklar samtalspartner för den tredje världens ledare, från Fidel Castro till Indira Gandhi. Ingenting verkade kunna hota Olof Palme och hans parti.
Men bara två månader efter att Palme blivit ordförande för socialdemokraterna gick 5.000 gruvarbetare ut i strejk och gjorde slut på myten om Sverige som landet utan klasskonflikter. Sedan följde slag i slag politiska nederlag – i förlustvalet 1976 förlorade socialdemokraterna makten för första gången på 44 år – och personliga skandaler som IB- och Geijeraffären.
Olof Palmes drivkrafter var politikens glädje och övertygelsen att världen gick att förändra. Vad hände med dem när vinden vände? När vinden vände är andra delen av Kjell Östbergs biografi om Olof Palme och behandlar hans tid vid makten fram till mordet. Kjell Östberg är professor vid det samtidshistoriska institutet vid Södertörns högskola. ”Jag tycker mycket om hans bok. Den är cool och varm på samma gång, med en saklighet som får mig att tro att vi nu, till sist, kan betrakta ikonen Olof Palme utan raseri, och utan hjältedyrkan.” P. O. Enquist, Expressen