(0)

Om Den sjÀlviska genen

E-book


Förordet och efterordet till 30- och 40-ÄrsjubileumsutgÄvan av Richard Dawkins Den sjÀlviska genen, skrivna av författaren sjÀlv.

Richard Dawkins banbrytande omformulering av evolutionsteorin

"En lysande populÀrvetenskaplig framstÀllning. Betyg: 5 av 5". BTJ

Richard Dawkins Den sjÀlviska genen har Ästadkommit en enorm förÀndring i hur vi ser pÄ oss sjÀlva och vÀrlden. TÀnk om vi, i stÀllet för att betrakta oss som organismer som anvÀnder gener för att reproducera sig sjÀlva - nÄgot vi gjort sedan Gregor Mendels arbete ÄterupptÀcktes - vÀnde pÄ det och i stÀllet förestÀllde oss att det Àr »vÄra« gener som konstruerar och upprÀtthÄller oss, i syfte att skapa fler gener. Denna enkla omkastning tycks lösa en mÀngd gÄtor som lÀnge gÀckat vetenskapen, och efter den har vi inte lÀngre tÀnkt pÄ evolutionen pÄ samma sÀtt.

Varför finns det mÀngder av oanvÀnt DNA i vÄra kroppar? Varför offrar ett bi sin egen chans till reproduktion för att hjÀlpa sina systrar och bröder? Med profetens klarhet redogör Richard Dawkins för svaren. Hans teorier har förÀndrat hela det sociobiologiska fÀltet. Med fascinerande exempel frÄn biologins alla omrÄden har han banat vÀgen för en seriös omprövning av evolutionsbegreppet. Dawkins introducerar ocksÄ det inflytelserika begreppet mem - sjÀlvreproducerande idéer som uteslutande anvÀnder sig av mÀnniskor för sin fortlevnad.

Om vi Àr marionetter, sÀger Dawkins, sÄ kan vi Ätminstone försöka förstÄ vem det Àr som hÄller i trÄdarna.

RICHARD DAWKINS [f. 1941] Àr evolutionsbiolog, etolog, före detta professor vid Oxfords universitet och flerfaldigt prisbelönt författare. Med debuten Den sjÀlviska genen [1976] förÀndrade han helt synen evolutionsteorin och han har jÀmförts med tidigare revolutionÀra biologer som Charles Darwin, James Watson och Francis Crick.

»Den sortens populÀrvetenskapliga text som fÄr lÀsaren att kÀnna sig som ett geni.« | New York Times

»Den sjÀlviska genen och Dawkins sjÀlv Àr en brygga, bÄde intellektuellt och kronologiskt, mellan förra Ärhundradets titaner inom biologin och vÄr era.« | The Guardian

»Den sjÀlviska genen Àr en oerhört viktig bok som inte kunde ha varit mer spÀnnande.« | The Economist