(7)

Progressiv muskelavslappning 2

audiobook


Progressiv muskelavslappning 2 Àr en lÀtt avslappningsövning sÀrskilt anpassad för dig som vill kunna göra samma övning om och om igen utan att tröttna pÄ den. Den innehÄller dÀrför inte nÄgon annan information Àn konkreta instruktioner för övningen.

SpĂ€nn musklerna i en muskelgrupp och slappna av. SpĂ€nn musklerna i en annan muskelgrupp och slappna av. NĂ€r du arbetat dig igenom hela kroppen kan du vila en stund. Det Ă€r grundupplĂ€gget i en progressiv muskelavslappningsövning. Övningen Ă€r lĂ€tt att lĂ€ra sig och gĂ„r att anpassa efter sina egna behov och sin egna smak. Progressiv muskelavslappning 2 Ă€r en kort övning pĂ„ 10 minuter dĂ€r du arbetar med bĂ„da sidor av kroppen samtidigt, t.ex. spĂ€nner du bĂ„da benen samtidigt istĂ€llet för höger och vĂ€nster. Det gör att den passar bra inte bara för vuxna utan Ă€ven för yngre barn som inte Ă€nnu kan höger och vĂ€nster.

Tekniken arbetades fram pÄ 1920-talet av Dr Edmund Jacobsson. I hans version arbetade man med samma muskel/muskelgrupp flera gÄnger. Man började med att spÀnna musklerna ganska mycket, och sedan slappna av. Man spÀnde musklerna igen men inte lika hÄrt, och sÄ minskade man spÀnningen successivt. Idag Àr progressiv muskelavslappning Àr en vÀlkÀnd avslappningsteknik som anvÀnds flitigt inom den inom den offentliga vÄrden i Sverige. Forskning har visat att progressiva muskelavslappningsövningar ger positiva resultat vid bl.a. stress och Ängest. Idag förkortas övningen snarare Àn att den anvÀnds helt enligt Dr. Jacobssons mall.

Tips: Ha tÄlamod med dig sjÀlv och övningen. Har du inte sÄ mycket erfarenhet av att arbeta med skillnaden av spÀnda och avslappnade muskler eller om du Àr mycket stel och spÀnd, kan det vara sÄ att det kan vara svÄrt i början att fÄ musklerna att slappna av helt. Det kommer med tid och övning.

Ljudboken Àr upplÀst av författaren. Bakgrundsmusik: Adrift 2, av Christopher Lloyd Clarke.

Sophie Grace Meditationer Àr en sydvÀstsvensk meditationsinstruktör, författare och översÀttare som började producera avslappningsövningar, guidade meditationer och sömnsagor för att hon sjÀlv saknade produkter hon ville lyssna pÄ. Sedan starten 2014 har ljudböckerna sÄlts, lÄnats och streamats sammanlagt över en miljon gÄnger och finns tillgÀngliga pÄ tre sprÄk. Intrernationellt anvÀnds pseudonymen Sophie Grace Meditations. Titlar pÄ engelska och svenska lÀses in av författaren sjÀlv. PÄ danska och kommande nya sprÄk Àr upplÀsarna anlitade röstskÄdespelare.