(0)

Rip van Winkle

audiobook & e-book


”Jo nĂŠrmere han kom, jo mere forbavset blev han over den fremmedes sĂŠlsomme udseende. Det var en lille, firskĂ„ren, gammel mand med tykt, pjusket hĂ„r og grĂ„t skĂŠg. Han var klĂŠdt pĂ„ gammel hollandsk manĂ©r – en klĂŠdestrĂžje med bĂŠlte om livet, adskillige par bukser uden pĂ„ hinanden, de yderste af anseligt omfang og pyntet med blanke knapper pĂ„ rad ned langs sĂžmmene og duske ved knĂŠene. PĂ„ ryggen bar han et solidt anker, der sĂ„ ud til at vĂŠre fuldt af brĂŠndevin, og han gjorde tegn til Rip om at komme og hjĂŠlpe ham med det.”

Rip Van Winkle lever et trist liv i et kÊrlighedslÞst Êgteskab, da han pÄ en jagttur stÞder ind i en gammel hollÊnder med en forunderlig drik, som han ikke kan dy sig for at smage. 20 Är senere vÄgner han op i en verden, han ikke kan genkende. Han er gÄet glip af den amerikanske revolution, livet for hans familie er gÄet videre uden ham, og verden ser i det hele taget helt anderledes ud, end da han faldt i sin uforklarlige tornerosesÞvn. Et spÞrgsmÄl stÄr frem blandt de mange: Hvem var den gamle hollÊnder, og hvor kendte han Winkles navn fra?

Novellen udkom oprindeligt i 1819.

Den amerikanske forfatter Washington Irving (1783-1859) er sĂŠrligt kendt for sine gotiske noveller ”Rip Van Winkle” og ”Legenden om Sleepy Hollow”, som er blevet filmatiseret med Johnny Depp og Christina Ricci i hovedrollerne. Han stĂ„r desuden bag en rĂŠkke biografier blandt andet om sin navnebror George Washington og Muhammed.