(3)

Rosenregimen

E-book


”Drabbande om kĂ€rlekens omöjliga villkor”

Expressen

”en roman om förbjudna kĂ€nslor, maktspel och rollekar, som fĂ„r hĂ„ren pĂ„ underarmarna att resa sig”

Kulturnytt i P1

"Elin Bengtsson berÀttar helt nÀra sinnena och kÀnslorna. Utan orienterande ramar eller kronologi. LÀsaren fÄr skÀrpa uppmÀrksamheten, men det Àr det vÀrt."

Dagens Nyheter

"Det finns ett vÄld som smakar florsocker pÄ lÀpparna, ett pudrat vÄld över ansiktet, den som inte förstÄr det vet ingenting. Det finns alltid strax under rosenbladen, strax under de sÄsiga tallrikarna, i alla lÀgenheter, inte bara i vÄr."

Niko kommer frÄn den rökiga vÄren, en plats pÄ landsbygden som fÄ vet namnet pÄ. Hon Àr en krÄka som vill allt, som inte vill kompromissa. I universitetsstaden dit hon flyttat möter hon Emmy. "SÄ det Àr en flicka", sÀger hennes mamma i telefonen. "Inte precis en flicka. En butch." "En buss?" Ja, de trÀffas pÄ en buss, och livet förtrollas, blir skirt, ljust och skört. Erotiken och nÀrheten till Emmy öppnar Nikos vÀrld, men det Àr nÄgonting annat som stÀngs.

Emmy har tydliga konturer, kör motorcykel och lever ett ordnat liv med vÀlmÄende krukvÀxter. Hon Àr oförstÄende inför Nikos lust att sprÀnga sig igenom sprÄket, dansa, söka sig till sin grÀns. Den gemensamma lÀgenheten börjar kÀnnas klaustrofobisk, men hur lÀmnar man kÀrleken nÀr man vÀl fÄtt in den i sitt liv? Hur förhandlar man aptiten och relationen, en regim som krÀver att man inordnar sig i ett fÀrdigtuggat sprÄk? Makten skiftar mellan de Àlskande, men de Àr ohjÀlpligt inskrivna i dess ordning.

Rosenregimen Àr en lyriskt skimrande och kÀnsloladdad roman om kÀrlek och politik och att söka ett nytt sprÄk för sina erfarenheter. Om konflikten i begÀret, om frihet och tillblivelse.

Elin Bengtsson nominerades till sÄvÀl Augustpriset som Nordiska rÄdets litteraturpris för sin senaste bok Ormbunkslandet. Hon debuterade med ungdomsromanen Mellan vinter och himmel (2013). Elin Bengtsson (f. 1987) Àr ocksÄ doktorand i genusvetenskap.

”Det var allt bra lĂ€ngesedan jag lĂ€ste en ung svensk författare som sĂ„ osvikligt förmĂ„r skildra ett inre drama och yttre tryck och förvĂ€ntningar sĂ„ övertygande och drabbande och med ett sprĂ„k som genom sin klarhet och trĂ€ffsĂ€kerhet trĂ€ffar exakt rĂ€tt.”

Opulens

”en fin skildring av relationens grĂ„zoner.”

BorÄs Tidning

”Man lĂ€ser Rosenregimen som en historia om lesbisk kĂ€rlek, men det Ă€r ocksĂ„ en historia om en klassresa och ett sökande efter en plats att vara pĂ„ med allt man Ă€r. /
/ "Vi förstör det vi Ă€lskar", skrev Patrick White. I den hĂ€r romanen Ă€r detta sĂ„ tydligt att det gör ont att lĂ€sa den.”

Gefle Dagblad