(1)

Samlade noveller

E-book


Klas Östergren har som författare mest kommit att förknippas med sina romaner. BĂ„de de brett upplagda Gentlemen, Gangsters och nu senast Twist, och de som Ă€r mer reducerade, som berĂ€ttelserna i Österlentrilogin och PlĂ„ster.

Men han har hela tiden ocksÄ skrivit prosa i det korta formatet, stycken som pÄ mÄnga sÀtt Àr centrala i hans författarskap: barndomsminnet Med stövlarna pÄ, den briljanta tids-och sjÀlvbetraktelsen VardagskvÀll vid sekelskiftet och den tragikomiska passionshistorien Ravioli för att nÀmna nÄgra exempel. Han har visat att han lika mycket Àr ögonblickets mÀstare, som den intrikat byggda intrigens.

Nu samlar vi Klas Östergrens kortprosa i en inbunden volym, som förutom tidigare samlingar innehĂ„ller sĂ„dant som bara tryckts som enskilda texter i smĂ„ utgĂ„vor och sĂ„dant som inte varit tryckt alls. Samlade noveller Ă€r en resa genom ett av vĂ„r tids mest betydande författarskap.

Klas Östergren, född 1955, Ă€r en av Sveriges frĂ€msta författare. Han har varit verksam i över fyrtio Ă„r, och har givit ut en lĂ„ng rad prosaverk. Klas Östergren har skrivit manus till tv och film, nu senast till filmatiseringen av genombrottsromanen Gentlemen, och varit verksam som översĂ€ttare av framför allt dramatik. Hans senaste roman Twist, som kom ut 2014, fick ett entusiastiskt mottagande av bĂ„de kritik och publik.

"Kortare och mer koncentrerade berÀttelser kan ha den fördelen att man som författare fÄr en chans att inbilla sig, Ätminstone för en stund, att man har saker och ting under kontroll."

– Klas Östergren