(0)

Skuggor runt Wallenberg

E-book


År 1944 Ă„kte den svenske diplomaten Raoul Wallenberg till Ungern med uppdrag att rĂ€dda de judar som befann sig dĂ€r. NĂ€r sovjetarmĂ©n intog Budapest 1945, tillfĂ„ngatogs Wallenberg och fördes till Moskva. Mystiska omstĂ€ndigheter kring hans försvinnande har bidragit till en mĂ€ngd mytbildningar. Ofta beskrivs Wallenberg som den gode hjĂ€lten. FrĂ„gan om vad som egentligen hĂ€nde honom har förbryllat forskare och allmĂ€nhet och Ă€n i dag Ă€r gĂ„tan olöst.

I Skuggor runt Wallenberg skildrar författaren Wilhelm Agrell fakta ur ett nytt perspektiv och för oss en bit nÀrmare gÄtans lösning. Skildringen bygger pÄ dokument i amerikanska, brittiska, tyska och svenska underrÀttelsearkiv som successivt blivit tillgÀngliga för forskning.

I boken berÀttar Agrell om underÀttelsetjÀnster och specialoperationer i Ungern 1943 45. Raoul Wallenbergs hjÀlpaktioner pÄgick samtidigt som andra lÀnders. Parallellt med dessa sjöd staden av en dold underrÀttelseverksamhet, dÀr Wallenberg kom att spela en viktig roll. Men Agrells slutsats Àr att Wallenberg inte var spion, utan istÀllet ovetandes utnyttjades av underrÀttelsetjÀnster, som en bricka i ett spel.

Wilhelm Agrell Àr docent i historia och har under mÄnga Är varit knuten till Forskningspolitiska institutet vid Lunds universitet.