(1)

Stormen och vreden

E-book


En av 1900-talets stora nydanande romaner

Den förstÄndshandikappade Benjy har inget sprÄk, han kan bara uttrycka sig genom att vrÄla. Saknaden efter systern Caddie, den rebelliska, som har förskjutits frÄn hemmet, smÀrtar lika mycket som hans försök att förstÄ varför hon Àr borta. Hans bröder, den grubblande Quentin och cynikern Jason, Àr pÄ skilda sÀtt delaktiga i Caddies och familjen Compsons tragedi.

I tre inre monologer - associativa, sökande, men ocksÄ begrÀnsade av respektive förestÀllningsvÀrld - framtrÀder ett drama som strÀcker sig över decennier och griper djupt in i livet i Yoknapatawpha County, den fiktiva plats i sydstaterna dÀr mÄnga av William Faulkners romaner utspelar sig. I Stormen och vreden blir det berÀttelsen om Dilsey, familjen Comptons svarta trotjÀnare, som avslutar romanen och fördjupar brödernas historier med distans och utifrÄnperspektiv. Stormen och vreden Àr William Faulkners mest kÀnda roman. Med sitt nyskapande sÀtt att berÀtta gav den avgörande impulser till 1900-talets fortsatta romankonst. I översÀttning av Gunnar Barklund och med ett nyskrivet förord av författaren och förlÀggaren Gunnar Nirstedt.

WILLIAM FAULKNER [1897-1962] föddes, levde och dog i Mississippi. Han debuterade som poet 1924 och skrev efter det nÄgra obemÀrkta romaner. Inte heller Stormen och vreden [1929] vÀckte nÄgon vidare uppmÀrksamhet. Genombrottet kom först 1931 med romanen Det allra heligaste, vilket gjorde att Àven Stormen och vreden fick större spridning. William Faulkner tilldelades Nobelpriset i litteratur 1949.