(0)

Suggan i domen

E-book


I december 1920 dukas det till fest i trÀhuset pÄ Skandalhusets gÄrd i Uppsala, sÄ kallat dÀrför att det byggts högre Àn det intilliggande Universitetet. Grosshandlare Levins Sofia har nedkommit med Ànnu en son, Salomon. Det Ätta dagar gamla barnet vilar i sina lindor, men strax skall han bÀras fram för att bli omskuren och upptagen i ett manligt förbund med Gud.

"S’iz shver tsu zain a jid – det Ă€r svĂ„rt att vara jude", suckar gossens farfar, David Levin, dĂ„ han kommer in genom Skandalhusets port. Den gamle gĂ„rdfarihandlaren har i unga Ă„r flytt till Sverige frĂ„n en nedbrĂ€nd stetl i Polen, men brukar Ă€nnu sina fĂ€ders sprĂ„k.

Ur vÄr egen tid talar hans barnbarns barn, Salomons dotter: "Jag lever bland gojim. Det betyder att jag lever i frÀmlingars land, i en frÀmmande stad, lÄngt frÄn mina egna rötter." Romanens starka berÀttarröst tillhör en lÀrare som under 90-talet fÄr erfara tyngden av sitt judiska arv. Med humor och smÀrta gestaltar Susanne Levin det tidlösa frÀmlingsskapets villkor, och ur en klangbotten av judisk historia frigörs ett myller av röster, frÀmst frÄn 20-talets Uppsala.

"Suggan i dĂŽmen" Ă€r en stark, mĂ„ngskiftande roman om det judiska – och det allmĂ€ngiltiga – dĂ€r Uppsala förvisso blivit en plats frĂ„n vilken insikten om levnadsvillkoren i frĂ€mlingars land kan nĂ„ in till oss alla.

Bokens titel anspelar pÄ en medeltida antisemitisk kragsten pÄ en pelare i Uppsala domkyrka.

Susanne Levin debuterade 1994 med Leva vidare, och tvÄ Är senare följde Som min egen. Hon Àr född 1950 i Uppsala dÀr hon arbetar som lÀrare. OcksÄ hennes tidigare böcker har sjÀlvbiografisk bakgrund.