(25)

Svavelvinter

E-book


»De hÀr böckerna Àr bland det bÀsta och mest egensinniga jag har lÀst i fantasygenren.«

Lotta Olsson, Dagens Nyheter

Det trakoriska rikets livsviktiga svavelkoloni Ă€r hotad. Överste Praanz da Kaelve jagas av okĂ€nda fiender som vill se honom död, men han Ă„tar sig Ă€ndĂ„ uppdraget att Ă„terstĂ€lla ordningen pĂ„ den karga ön Marjura vid polarisens rand. Ett skepp ligger klart för avfĂ€rd med en besĂ€ttning som samlats ihop i största hast. DĂ€r finns drakjĂ€garen med det sönderbrĂ€nda ansiktet, den tatuerade danserskan frĂ„n Kargom och de mĂ€rkliga Remuntradyrkarna, var och en med sina egna skĂ€l att bege sig till vĂ€rldens Ă€nde.

Under resan inser översten att uppdraget Àr mycket större Àn han först anade. Det heliga berget Ranz viskar att den mystiska konfluxen nÀrmar sig och under Marjuras ismassor har mÀktiga krafter satt sig i rörelse. Vilka Àr shagulitermunkarna som i ödemarken söker svaret pÄ odödlighetens gÄta? Och vad döljer sig egentligen bakom kodordet »Svavelvinter«?

»Svavelvinter« Àr den första av fyra delar i berÀttelsen om »den femte konfluxen« och utkom första gÄngen 2004. Romanen mottogs med stor entusiasm och har sedan dess stÀndigt funnit nya lÀsare. Den andra delen, »Slaktare smÄ«, utkom hösten 2011 och hyllades av recensenterna.

KRITIKERRÖSTER

»Granström spelar med fantastikens hela register, vinner poÀnger med utvikningar i det groteska, i skrÀck, thriller, och science fantasy. Genreklichéerna vrids och vÀnds till nya, överraskande frÀscha skapelser.«

Per Israelsson, Svenska Dagbladet

»En Borges för det episka formatet.«

Per Israelsson, Svenska Dagbladet

»Författaren kittlar oss med sina ordlekar och med subtila vinkningar till dÄtiden och nutiden, till exploatering av mÀnniskor och natur. Han kastar Ät oss lÀsare ett saftigt köttben som vi lystet hugger tag i för att sedan sitta dÀr med nÄgra benrester, hungrande efter mer, medan författaren mjuggler Ät oss i sin kammare.«

Anita Oscarsson, Tidningen Kulturen