(0)

Til konfirmanden

E-book


"SÄ er du nu konfirmeret, har bekrÊftet din dÄbspagt og stÄr som bevidst medlem af den kristne menighed indenfor den protestantiske kirke. Det er et stort vendepunkt i dit liv, du ophÞrer nu at vÊre barn og trÊder ud i samfundet, som voksent kristent menneske. Mon det nu ogsÄ stÄr klart for dig, hvilket ansvar herved lÊgges pÄ dine skuldre? Mon du har opfattet, hvad der vil blive fordret af dig, og hvad du bÞr fordre af dig selv?"

Fanny Tuxens bog fra 1883 henvender sig til de unge mennesker, der efter konfirmationen trÊder ind i de voksnes rÊkker. Bogen giver et spÊndende indblik i, hvad man i slutningen af 1800-tallet tillagde konfirmationen af betydning, og hvad man forventede af unge mennesker, nÄr de officielt var blevet voksne og selvstÊndige medlemmer af den protestantiske kirke.

Fanny Tuxen (1832-1906) var dansk forfatter og skrev fortÊllinger til bÄde voksne, unge og bÞrn. Hun debuterede med "En moders fortÊllinger" fra 1866 under pseudonymet Eva og skrev desuden en rÊkke smÄ fortÊllinger til "BÞrnevennen" under samme navn.

Foruden de mange skĂžnlitterĂŠre udgivelser skrev Tuxen en rĂŠkke vejledende skrifter til unge kvinder om, hvordan man bedst begik sig i livet. Herunder kan nĂŠvnes "Til bruden fra en sĂžlvbrud", "Til moderen fra en bedstemoder" og "Til den unge tjenestepige".