(0)

Tillbaka till kiraly utca

E-book


"Och stjĂ€rnan 
 den skall de minsann se att jag frivilligt bĂ€r. Din var av tyg, men min Ă€r av guld!" - "Sch! TĂ€nk inte sĂ„ mycket! Du har alltid tĂ€nkt för mycket. Lugna ner dig. Zsuzsa sĂ€ger att du kan fĂ„ stryk pĂ„ gatan. SĂ„dant har hĂ€nt förr och kan hĂ€nda igen."

I Ungern bÀr man helst inte en davidsstjÀrna som smycke runt halsen. Det mÀrker Lea dÄ hon tillsammans med sin Äldriga mor 1997 för första gÄngen besöker hennes hemland under en het försommarvecka. Men ÀndÄ vill Lea fortsÀtta resan frÄn Budapest djupare in i landet. Mamman vill stanna dÀr hon Àr för att tillsammans med dottern möta Andris, en manlig slÀkting vars mor drygt femtio Är tidigare rÀddat hennes liv.

För Lea Àr mÄlet Kiråly utca, Kungsgatan i Pécs dÀr modern vÀxte upp. Under midsommarhelgen vandrar mor och dotter tillsammans i miljön för det förflutna. HÀr möter de platser och mÀnniskor som fÄr historien att leva. Slutligen fÄr Lea ocksÄ möta Andris.

Susanne Levins nya roman Àr glasklar och innehÄllsmÀttad, ett dokument som inte rör sig i enbart i historiens förflutna, utan i den levande verklighetens nu. Med utgÄngspunkt i den tÀta relationen mellan mor och dotter berÀttas lÄgmÀlt om en resa som vÀcker det ohyggliga till liv.

Susanne Levin föddes 1950 i Uppsala av en ungersk-judisk mor. Hon debuterade 1994 med Leva vidare, berÀttelsen om Lea Louise som under femtio- och sextiotalen söker sin bestÀmmelse i skuggan av Förintelsen. TvÄ Är senare kom den fristÄende fortsÀttningen Som min egen. Med romanen Suggan i dÎmen, 1998, gestaltar hon den kamp för överlevnad som varit ett med det judiska folket sedan biblisk tid.