(60)

Tritonus

audiobook & e-book


StjÀrndirigenten Thomas Brander har lÄtit bygga en stÄtlig villa ute i skÀrgÄrden. Casa Tritonus Àr rentav det nÀst högsta huset i hela Ravais kommun, bara den gamla grÄstenskyrkan nÄr högre upp. HÀr ska Brander koppla av frÄn de tÀrande arbetsresorna vÀrlden runt.

Brander vill fortfarande se sig som en man i sina bÀsta Är, men sjÀlvbilden Àr inte vad den en gÄng varit. De unga musiktalangerna Àr skrÀmmande energiska medan han sjÀlv gÄtt miste om viktiga uppdrag, av skÀl han inte riktigt förstÄr. Hans undervisning vid Akademin har ifrÄgasatts av ett antal före detta elever, bland dem hans forna Àlskarinna. Branders relation till kvinnor Àr komplicerad, och nattliga sms frÄn senaste flickvÀnnen Krista förstör hans nattsömn lika garanterat som fladdermössen som flyger in i hans hus. Inget blir bÀttre av att Brander inser att Krista ratat honom för en yngre dirigentkollega.

Palatset i skĂ€rgĂ„rden ska lugna nerverna, men en utĂ„triktad granne som förefaller onödigt frĂ„gvis verkar bli ett hot mot sinnesfriden. Till rĂ„ga pĂ„ allt Ă€r mannen hobbymusiker i ett band kallat Rainbow – bara namnet ger Brander rysningar. Sakta men sĂ€kert finner han och grannen, skolkuratorn Reidar Lindell, Ă€ndĂ„ en gemensam ton i umgĂ€nget, och en kĂ€rv vĂ€nskap uppstĂ„r mellan tvĂ„ jĂ€mngamla men i grunden ganska olika mĂ€n. Med Lindell följer ocksĂ„ annat: invĂ„narna i Ravais och deras inbördes relationer blir till slut ocksĂ„ Branders angelĂ€genhet. Ute i skĂ€rgĂ„rden kan man inte fly in i anonymiteten, hĂ€r delar man varandras glĂ€dje och sorg. HĂ€r sitter man i samma bĂ„t – ocksĂ„ nĂ€r den lĂ€cker.

Tritonus Ă€r den musikaliska termen för det dissonanta djĂ€vulsintervallet, och romanen Tritonus pendlar mellan harmoni och dissonans, i sökandet efter svaren pĂ„ nĂ„gra akuta frĂ„gor: hur kan vi leva tillsammans i en tid som vĂ„r, en tid som nyss genomlevt en dödlig pandemi? Är försoning och botgörelse möjliga, eller Ă€r det redan för sent? En modern och oemotstĂ„ndlig roman om musik och gemenskap, framgĂ„ng och ensamhet.


Narrator: Kjell Westö
Duration:

4.0

60 ratings

Christa

01/06/2022

Åter igen en fantastisk roman av WĂ€stö! En fin skildring om livet och om hur oförutsĂ€gbart och skört det kan vara. WĂ€stö har gjort ett otroligt lyckat detektivarbete nĂ€r det gĂ€ller den klassiska musikvĂ€rldens krav och normer. Bravo!

Leena

30/12/2021

Kirja oli minusta ahdistava enkÀ olisi halunnut jatkaa sitÀ. Onneksi kirjassa tuli myöhemmin nÀkökulmia, jotka kyseenalaistivat pÀÀhenkilön elÀmÀÀ.

Petra

02/01/2021

Lite vÀl sorgsna gubbar, mycket musik o som kvinna skulle jag gÀrna se lite mera av de kvinnliga gestalterna. LÀste ÀndÄ boken nÀstan i streck.