(4)

Tysklandsarbejderen

audiobook & e-book


SlÊgt, nationalitet og identitet er de store hÊngsler i Linda Lassens psykologisk-historiske roman om Frederik, der vokser op pÄ Als i tyskertiden (1864-1920) Frederik er opkaldt efter de slesvigske grever. Hans forÊldre gÄr ikke sÄ meget op i de nationale modsÊtninger, men Þnsker sig tilbage til hertugdÞmmernes tid, hvor dansk og tysk levede i harmoni.

Men ellers er det nu nok bedre at stÞtte det store Tyskland end det lille Danmark, siger Frederiks far, da de i 1920 fÄr chancen for at afgive deres stemme ved valget forud for Genforeningen.

Frederik ved ikke, hvad han selv mener og er lettet, da han kort efter afstemningen flytter til Fyn. Der gifter han sig med Maren, de fĂ„r 4 bĂžrn og egen bagerforretning. 1930’ernes krise slĂ„r imidlertid hĂ„rdt, og mĂ„ske har Frederiks sĂžskende en pointe, nĂ„r de taler om Hitler, der lover Tysklands genrejsning og arbejde til alle?

Da 2. Verdenskrig bryder ud, og Frederik fĂ„r tilbudt arbejde i Tyskland, synes han ikke, han har noget valg, og Maren stĂžtter ham. Der er jo bĂžrnene at tage hensyn til. Senere da bomberne falder over Kiel, er valgmulighederne faktisk begrĂŠnsede, da han sĂžger ly og varme i en ung kvindes arme. Romanen fĂžres helt frem til 1960’erne.

Frederiks mange valg er omdrejningspunkterne, men bag de ydre forhold fokuserer Linda Lassen ikke mindst pÄ den svÊre opgave det er at vÊre og blive sig selv.