(0)

Upproret i Kautokeino

E-book


En synnerligen övertygande prÀst sÀnds till den lilla staden Kautokeino i norra Norge Är 1826. Lars Levi Laestadius kommer till en stad som prÀglas av fattigdom och hunger. Snart har den unge prÀsten ett litet följe av troende, som i nÀra extas lyssnade pÄ hans predikningar. Han valde ut lÀrjungar, som reste ut i de nÀrliggande samebyarna för att predika. MÄnga blir omvÀnda till den sekt som vÀxer fram, men nÀr Laestadius lÀmnar sin post för en ny position i Pajala blir hans lÀrjungar oroliga. Deras karismatiska andliga ledare Àr borta efter över 20 Ärs tjÀnst i staden, och hans ersÀttare Àr en man byggd av ett helt annat virke. Ett djÀvulens sÀndebud, blir sekten allt mer sÀkra pÄ.

NÄgra utav Laestadianerna vÀljer Är 1852 att agera för att rena sjÀlarna pÄ de som bor i omrÄdet, och att driva bort ondskan. En kall gryningsmorgon beger de sig in mot staden, och fÄngar in de mÀnniskor de möter pÄ vÀgen. Under nÄgra febriga timmar torterar och mördar de alla som kommer i deras vÀg.

I Nordisk kriminalkrönika berÀttar poliser sjÀlva om sina mest uppmÀrksammade, omskakande, och svÄra fall.

Nordisk Kriminalkrönika Àr ett historiskt verk. BerÀttelserna och samlingarna Àr uttryck för den samtid som de skrevs i, och kan i enstaka fall ha förÄldrat eller kontroversiellt innehÄll. Eventuellt stötande material Àr inte uttryck för förlagets hÄllning.