(0)

Vid rinnande vatten

E-book


Vad Àr egentligen skillnaden mellan en Àlv, Ä, jokk och bÀck? Varför finns det inga floder i Sverige? Och vad har det rinnande vattnet betytt för naturen och det moderna samhÀlle som vi lever i idag?

Sveriges landskapsbild har skapats av is och rinnande vatten. VÀxt- och djurliv har anpassat sig dÀrefter. Idag Àr det mÀnniskan som stÄr för den största förÀndringen av Sveriges vattendrag; vi har utnyttjat dem för att bygga upp den moderna vÀlfÀrdsstaten med timmerflottning, kanalbyggen, dikningar, sjösÀnkningar och elektrifiering med hjÀlp av vattenkraft. Exploateringen blev en förutsÀttning för vÄrt vÀlstÄnd, men den har ocksÄ efterlÀmnat en miljöskuld. Idag stÄr vi inför nya vattenutmaningar. Hur ska vi kunna garantera en sÀker tillgÄng till drickbart vatten fritt frÄn rester av lÀkemedel och andra farliga Àmnen? Hur vÀrnar vi vattnets naturvÀrden och vad hÀnder med vÄrt rinnande vatten nÀr klimatet förÀndras? Boken beskriver - frÄn norr till söder - det svenska rinnande vattnets betydelse för natur, kultur, historia, samhÀllsutveckling och mÀnniskor. UtifrÄn sin yrkeserfarenhet och omfattande resor genom landet ger de tre upphovsmÀnnen i text och bild sin syn pÄ det flödande vattnets mÄngfald.

---------------------

Sten Bergström Àr professor och teknologie doktor och har arbetat pÄ SMHI under nÀstan hela sitt yrkesliv. Stens stora intresse Àr frÄgor kring klimatet, vattnet och klimatförÀndringarnas betydelse för samhÀllets planering. Han Àr medlem av Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademins avdelning för samhÀllsbyggnad. Tidigare böcker pÄ Votum: LuleÀlven - möten i norr, Sveriges sjöar - en del av oss.

Mats Andréasson Àr ingenjör och har lÄng erfarenhet av vatten och miljöfrÄgor. Han har haft en ledande roll som teknikkonsult och som VD och expert inom vatten och miljöomrÄdet. Tidigare böcker pÄ Votum: Nordens lÀngsta vattendrag, Den ljusnande framtid Àr vÄr, LuleÀlven - Möten i norr, Sveriges sjöar - en del av oss, VÀrt en omvÀg - Gömda oaser i och runt Göteborg.

Torbjörn Skogedal Àr universitetsutbildad inom bland annat biologi och natur- och kulturgeografi samt Àr sedan mÄnga Är professionell fotograf pÄ heltid med fokus pÄ landskap, natur och kultur. Hans bilder finns spridda över hela vÀrlden. Han Àr författare och fotograf till boken Hornborgasjön - Lockelsens landskap som tidigare givits ut pÄ Votum.