(0)

Violinmageren

audiobook


I "Violinmageren" fortĂŚller Edvard Hoem historien om sin tiptipoldefar, der deltog i Slaget pĂĽ Reden. Romanen er en historisk-dramatisk og stĂŚrk eksistentiel fortĂŚlling om Lars, der befandt sig pĂĽ det forkerte sted pĂĽ det helt forkerte tidspunkt i historien.

Lars drømmer om at slippe vÌk fra den lille vestnorske bygd, hvor han er vokset op og blive skipper pü egen skude, men alting hÌnder ganske anderledes.

Napoleonskrigene er brudt ud, og Danmark-Norge er igen skævt på tidsaksen. Lars kommer ikke ud at sejle, men bliver indkaldt til session og udskrevet til marinen. Sammen med over 50 norske bønderkarle marcherer han til København – for englænderne blokerer havene – og deltager 2. April 1801 i Slaget på Reden.

Senere bliver han taget til fange og tilbringer fem ĂĽr pĂĽ "Brave" i Plymouth-bugten, hvor han af Monsieur Jean, en fransk medfange, lĂŚrer at bygge violiner.

Hjemme i Christiansund møder han Gunhild med hvem han für 7 døtre, og selv om hans valg af profession er usikker og mü suppleres af indtÌgter fra klipfisken, lever han resten af sit liv som violinbygger i en lille vig i skÌrgürden.

Edvard Hoem er født i 1949 i Fræna ved Molde. Han bor i dag i Oslo. Han har fire gange været nomineret til Nordisk Råds litteraturpris, og han har skrevet bøger indenfor de fleste genrer – lyrik, en biografi om den norske nationalskjald Bjørnstjerne Bjørnson, Shakespeare-gendigtninger og en lang række romaner.

Romanserien om hans slÌgt, hvor "Høstkarl i himlen" er første bind, er blevet modtaget med begejstring büde af anmelderne og af lÌserne. Serien har han pü en müde forlÌnget bagud med "Jordemoder pü jorden" og "Violinmageren". Edvard Hoem modtog i 2020 Brage-prisen, den største litterÌre udmÌrkelse i Norge.


Narrator: Jesper Bøllehuus

Duration: