(4)

Zigenerska

E-book


De senaste Ären har Katarina Taikons banbrytande arbete för romernas lika rÀttigheter uppmÀrksammats med en biografi, dokumentÀrfilm och Natur & Kulturs nyutgivning av Taikons mest kÀnda verk, Katitziböckerna.

Nu kommer Àven Katarina Taikons debutbok, Zigenerska. Boken, som utkom hösten 1963, fick ett explosivt genomslag i den offentliga debatten och kallades "en hÄrt ringande vÀckarklocka".

Den blev en katalysator för den antirasistiska kampen för romernas rÀtt till bostÀder, skola och arbete och Àger mer Àn 50 Är efter sin tillkomst en mÀrkvÀrdig relevans för vÄr tid.

I förordet reflekterar författaren Karolina Ramqvist kring Katarina Taikons betydelse, för sin tid och för oss idag.

Katarina Taikon (1932–1995) skrev förutom Katitziböckerna fyra faktaböcker varav Zigenerska var den mest uppmĂ€rksammade. Zigenerska Ă€r den första boken i vĂ„r klassikerutgivning av sakprosa.

Borde vara obligatorisk lĂ€sning för gymnasieungdomar... Skakande, personliga berĂ€ttelser ut Katarina Taikons eget liv ... Exempel pĂ„ exempel pĂ„ diskriminering och förtryck... Vi saknar en antirasistisk kanon, det finns mĂ„nga hjĂ€ltar som har kĂ€mpat som vi inte kĂ€nner till... Det Ă€r sĂ„ mycket som kommer fram i böckerna som vi mĂ„ste forska kring. Återutgivningen av Taikons böcker mĂ„ste vara början pĂ„ nĂ„got större.

Rakel Chukri, SR P1 Kultur

Återutgivningen av Katarina Taikons Zigenerska slĂ„r en bĂ„ge frĂ„n 1930-talet till i dag ... en svidande aktuell rapportbok om diskrimineringen av romer ... De flesta av 1960-talets omtalade rapportböcker har Ă„ldrats illa. Zigenerska Ă€r annorlunda. Den Ă€r förunderligt levande i den upputsade nyutgĂ„van. Varför? Kanske för att hon med vĂ€nlig ton avslöjar det raspolitiska arv vi lĂ€rt oss kĂ€nna till, men fortfarande har sĂ„ svĂ„rt att erkĂ€nna. Kanske Ă€r det sjĂ€lva stilen. Det kĂ€nns som om hon sitter i mitt rum och berĂ€ttar. Jag hör hennes röst och förstĂ„r att en del minnen behöver tystnad. Men mest tror jag det Ă€r den lite oansenliga bokens magiska omvandling frĂ„n historisk pĂ„minnelse till en kritik av det nĂ€rvarande.

Per Wirtén, Expressen

Redan hÀr, 30 Är gammal, har hon det medryckande och fina sprÄk som hon senare skulle utveckla för barn i en annan stor folkbildningsinsats: Katitziböckerna.

Att Äterutge Zigenerska, med vissa rimliga bearbetningar, Àr en kulturgÀrning. Den ger perspektiv pÄ europeiska romers sak, pÄ dagens rasism och antirasism. Och den Äterupplivar en viktig röst i svensk politisk historia.

Malin Krutmeijer, Aftonbladet

Det Ă€r ocksĂ„ sĂ„ rĂ€ttigheter fungerar, att de existerari den gemensamma överenskommelsen. Det kan lĂ„ta skört, men det handlar om den mest grundlĂ€ggande bland överenskommelser, den som utgĂ„r frĂ„n individens universella utbytbarhet – och det i den allra bĂ€sta av bemĂ€rkelser: Vad ska kunnas göras mot en mĂ€nniska? Vad ska hon ha rĂ€tt att krĂ€va? TĂ€nk dig noga för, för svaret gĂ€ller ocksĂ„ dig.

Kristina Linquist, Upsala Nya Tidning

Hon vet ocksÄ nÀr hon skriver boken, en blandning mellan sjÀlvbiografi och debattskrift i korta, tematiska kapitel, att den kommer att bli början pÄ en lÄng kamp. Men i texten tycks hon stÄ pÄ en höjd med lungorna fulla av luft och titta ut över ett landskap dÀr det finns hopp; hopp om att vÀlfÀrdsstaten kommer att utstrÀckas till alla medborgare, att den grova rasism som romer möter dagligen kan bekÀmpas. Det pulserar i varje klarsynt mening.

Karin Arbsjö, Sydsvenskan

Taikon pulveriserade rastÀnkandet ... lika nödvÀndig nu som nÀr den skrevs ... Taikons röst behövs.

Johan Fingal, Jönköpings-Posten