(33)

En kropp att sörja

äänikirja ja e-kirja


* "Ett mästerverk." New York Times

* Finalist till Bookerpriset 2020

Zimbabwe, sent 90-tal.

Tambudzai är inte längre ung. Som den enda i sin familj utbildade hon sig och lämnade hembyn för ett liv i det myllrande Harare. Men vad blev det för liv? Nu bor hon på ett slitet gästhem efter att ha sagt upp sig från sitt arbete som copywriter på en reklambyrå eftersom hon inte längre stod ut med att hennes vita kollegor tog åt sig äran för hennes arbete. Men varje försök att skapa sig en framtid möts av nya besvikelser tills hon en dag går över gränsen.

En kropp att sörja är ett porträtt av en kvinna vars liv rymmer ett helt lands historia och kantrade framtidsutsikter. Frihetskriget genomsyrar fortfarande tillvaron, samtidigt som den nya världens obarmhärtiga ekonomiska villkor står i vägen för ett självständigt liv. För det är egentligen det enda Tambudzai begär. Frågan är bara hur mycket hon är beredd att offra längs vägen.

Tsitsi Dangarembga är författare, filmskapare och människorättsaktivist bosatt i Harare, Zimbabwe. Redan i sin debutroman Nervous Conditions från 1988 (pa svenska som Rotlös 1990) skrev hon om Tambudzai. Den romanen betraktas idag som en modern klassiker och undervisas flitigt på universitet världen över. En kropp att sörja är skriven trettio år senare som en fristående fortsättning.

Dangarembga är flerfaldigt prisbelönt för sitt författarskap, senast med 2021 års Pinter Prize, liksom för sitt arbete för mänskliga rättigheter och yttrandefrihet i Zimbabwe, bland annat med PEN Award for Freedom of Expression.

Andreas Vesterlund är översättare från engelska. Han har tidigare bland annat översatt Ernest Hemingway, Michael Ondaatje och J.D. Salinger.

*

"En kropp att sörja dramatiserar på ett briljant sätt de tragiska ironier som livet för med sig i ett land där du måste svälja din stolthet för att hålla dig flytande." The New Yorker

"Tre decennier [efter Nervous Conditions] har Dangarembga skrivit ännu en klassiker." Guardian

"En av de mest djuplodande redogörelser vi har av den afrikanska kontinentens svåra, ofta våldsamma, övergång från kolonisering till globalisering." Times Literary Supplement

"Dangarembga ger oss något ovanligt: en sprakande antihjältinna som vi inte kan låta bli att heja på." The Washington Post


Lukija: Astrid Assefa

Kesto: