(6)

Extas i folkhemmet : Sveriges psykedeliska historia

e-kirja


MÀnniskan har i alla tider anvÀnt psykedelika. FrÄn de sydamerikanska schamanerna via antikens lÀkare till vÄr tids rejvkultur har de stillat oro, stimulerat kreativitet och fört oss nÀrmare bÄde Gud och varandra. De senaste Ären har de psykedeliska substanserna genomgÄtt en renÀssans inom bÄde kulturen och forskningen. Men Àr de hÀr för att frÀlsa eller förstöra?

Extas i folkhemmet handlar om extasens hemliga historia i Sverige och om de psykedeliska drogernas Äterkomst. Om vad en grupp KI-forskare upptÀckte i ruset i Brasiliens regnskog och varför Carl von Linné skrev en hel bok om psykoaktiva droger. Men ocksÄ om sextiotalets hippiekultur som ledde till politisk motreaktion och narkotikaklassning.

Sagt om boken:

"Det Àr sakprosa nÀr den Àr som allra bÀst: en sprÄkligt begÄvad och initierad författare tar lÀsaren i hand och avtÀcker vÀrldar som ingen av dem tidigare kÀnde till."

"Aretakis ger gestalt Ät de mest hÀpnadsvÀckande personligheter och levnadsöden, utan att nÄgonsin mista den röda trÄden; huvudberÀttelsen om hur Sverige gick frÄn att bidra med ledande kunskap om medvetandeutvidgande droger, till att bli kanske det mest avvisande och förbjudande landet i den fria vÀrlden."

”...öppnar upp de unkna och okunniga garderober dĂ€r den svenska staten och dess medborgare lĂ„st in öppenheten och intresset för mĂ€nniskans djupare dimensioner."

Anita Goldman, Dagens Nyheter

”Jag lĂ€ser Leonidas Aretakis Extas i folkhemmet och fĂ„r mig till livs en tripp genom svensk droghistoria som överraskar en hel del.”

Göran Greider, Dagens Nyheter

”...en utmĂ€rkt grund i diskussionen om psykedeliska droger... oavbrutet intressant, med nyfikenhet, öppenhet och viss skepticism dĂ€r det passar.”

Rebecka Åhlund, SmĂ„landsposten

”...intressant och ambitiöst. Ibland komiskt, ibland tragiskt.

"... bidrar till bildning, bakgrund och en vidare diskussion som förhoppningsvis kommer att beakta bĂ„de medicinska möjligheter och risken för missbruk.”

Fredrik Borneskans, Upsala Nya Tidning

”Hos Aretakis fördjupas bilden av vad man mĂ„ste kalla det ’nationella felslutet’. Hallucinogena droger Ă€r helt frĂ€mmande för svenskar – eller?"

Ulf Eriksson, Expressen