(0)

Frihed, lighed, broderskab

e-kirja


Drengen Jan ser en papegÞje i en dyrehandel. Efter nogen tid begynder papegÞjen at fortÊlle om sit liv. Den har oplevet menneskers kamp for frihed, lighed og broderskab. En kamp, der ikke er blevet vundet og derfor stadig pÄgÄr. Kend fortiden, kÊmp i nutiden, for fremtiden siger en af personerne i bogen. Der har vÊret, og er stadig, en kamp mod uvidenhed, slaveri og diktatur. I bogen skildres nogle episoder i denne kamp: Den Franske Revolution, de fattige landarbejderes lange march for lighed og retfÊrdighed i Brasilien, jÞdeforfÞlgelserne i nazitidens Tyskland, Danmarks besÊttelse og befrielse. Blandt personerne mÞder vi slavepigen Yasia, drengene Emile og Gavroche, der gÄr pÄ barrikaderne under Den Franske Revolution, og pigen Sarah, der oplever jÞdeforfÞlgelserne i Tyskland og Danmark. Jan lytter ivrigt, men forstÄr ikke, at en papegÞje kan have oplevet alt det. Han tager derfor ud pÄ en rejse for at finde ud af, om det kan passe. PÄ rejsen gÞr han et overraskende fund.

Uddrag af bogen

Jeg sÄ hende i kÊrren, da de kÞrte med hende. Hun var blevet klippet, og hendes hÊnder var bundet pÄ ryggen. Hun sad med rank ryg og hovedet lÞftet. Jeg flÞj hen over hende, og hun rÄbte til mig:

”Aurora, glem mig ikke.”

Og glemt hende har jeg ikke. Mange gange drĂžmmer jeg, at jeg er pĂ„ St. John. Jeg ser Miranda og Tom lĂžbe hĂ„nd i hĂ„nd. SĂ„ vĂ„gner jeg og sukker. Andre gange sidder jeg pĂ„ hendes skulder, mens hun gĂ„r pĂ„ Frankrigs landeveje. Jeg hĂžrer hende klage under veerne pĂ„ hĂžloftet, jeg hĂžrer hende sige. ”Aurora? Er han ikke yndig, min sĂžn?” Jeg vĂ„ger sammen med hende en nat, da han hoster og er meget varm. Jeg hĂžrer hende fortĂŠlle om hans dĂžd i Amerika. og sĂ„ vĂ„gner jeg og er smertelig klar over, at Miranda er dĂžd, halshugget i guillotinen, hun, som satte sĂ„ stor lid til revolutionen.

”Frihed og lighed for alle,” sagde hun. SĂ„dan blev det desvĂŠrre ikke.

Om forfatteren

Hans MÞller Kristensen (f. 1934) blev uddannet som dyrlÊge i 1960 og fagdyrlÊge med speciale i kvÊgsygdomme i 1982. I 1995 debuterede han som romanforfatter med Ingen mÄ vÊre trÊl. Han var praktiserende dyrlÊge i Ølgod i mere end 30 Är, men solgte sin del af praksis, da han fik en alvorlig hjertesygdom. Er nu restitueret. Han er morgensvÞmmer, spiller bridge og golf samt skriver bÞger. Frihed, lighed, broderskab er oprindeligt skrevet til hans bÞrnebÞrn, for at de kan lÊre om vores fortid.