(0)

Helene

e-kirja


Det är osäkra tider i Estland när Helene växer upp. Ute i Europa härjar andra världskriget och från öst avancerar ryssarna allt närmare de baltiska staterna. Och när hennes bästa vän, estlandssvenskan Malle, emigrerar till Sverige, börjar Helene snart förstå att de lever i förändringens tid. Men de där soldaterna som dyker upp titt som tätt, de verkar väl inte så farliga?

När kriget når Estland går allt utför i en rasande fart. Manliga familjemedlemmar försvinner utan förvarning. Antingen hämtas de av polis, och körs iväg i vagnar, eller så kallas de in i främmande makters arméer. Vart ska detta sluta? Helenes bror Rein inser att det enda vettiga de kan göra är att fly. De måste ta sig till Sverige. Men vägen dit är farlig och ingen vet vad som väntar när de väl är framme. Har de ens en framtid i det förlovade landet?

Sonia Strömberg föddes 1929 och växte upp i det lilla sågverkssamhället Rundvik i Västerbotten. Genom att läsa kvällskurser skaffade hon sig tidigt en utbildning och flyttade sedan till Mölndal där hon arbetade som gymnasielärare under många år. När en hörselnedsättning tvingade henne att pensionera sig i förtid, bestämde hon sig för att skriva romaner. Det blev hela 19 böcker fram till hennes bortgång 2017.