"Ett, två, nej tre, oj fyra - till och med fem - fingrar fick jag upp i luften när jag räknade. Ju mer jag tänkte, desto fler fingrar blev det. Det handlade om antal rehabärenden jag haft i mina hr-roller som kanske inte var sjukskrivningar på grund av utmattningssyndrom, utan hade med klimakteriet att göra.
Som jag skämdes när jag insåg detta. Varken medarbetarna, cheferna, företagshälsovården eller jag hade lyft klimakteriet som en möjlig orsak till problemen. Jag tror att det uteslutande berodde på att ingen av oss hade kunskapen, men jag skäms ändå nu i efterhand."
Så inleds boken Klimakteriet på jobbet.
Hr är ett brett område där det krävs kunskap om allt möjligt. Men under de decennier Anna-Karin har jobbat med hr-frågor har aldrig klimakteriet diskuterats i dessa sammanhang.
Är inte det besynnerligt? Klimakteriet är trots allt en livsfas som hälften av jordens befolkning går igenom och som på något sätt påverkar den andra halvan. Och klimakteriet följer med till jobbet, oavsett om vi vill det eller inte. Det finns ingen avstängningsknapp under arbetstid.
När personer i klimakteriet får det stöd de behöver slipper de hålla uppe fasader, bli sjukskrivna och gå ner i arbetstid. En vinst för dem, organisationen och kollegorna. Det är egentligen inte svårt. Den här boken ger massor med enkla förslag på hur ni kan göra.
Om författaren
Anna-Karin Mikkelä är hr-konsulten med tjugo års erfarenhet av att hjälpa organisationer och människorna i dem. Hon fick sina första klimakteriesymptom när hon var 39 år. Till en början förstod hon ingenting och skämdes över sin egen kunskapsbrist - för att därefter bli frustrerad. Frustrationen ledde till ett behov av att lära sig mer och Anna-Karin är sedan 2024 certifierad Stark genom klimakteriet-coach. Nu brinner hon för att sprida klimakteriekunskapen på jobbet.