(0)

Leo Carring: Detektiven i romanen och verkligheten nr 2. Samling med tio texter om verkliga brott

e-kirja


MÀsterdetektiven Leo Carring var kÀnd bland alla svenskar i början av 1900-talet.

BrottsbekÀmparen var inte bara framgÄngsrik utan ocksÄ övernaturligt stark och arrogant.

I den hĂ€r samlingen ”Leo Carring: Detektiven i romanen och verkligheten nr 2. Samling med nio texter om verkliga brott” fĂ„r du lĂ€sa om allt frĂ„n bombattentat och blodiga styckmord till finurliga juveltjuvar och dumma bovar.

De hÀr texterna publicerades i mÄnga lokala svenska dagstidningar och handlar om riktiga brott som begÄtts bÄde i Europa och hÀr i landet.

Det som gör texterna rĂ€tt unika Ă€r att de Ă€r publicerade under signaturen ”Leo Carring” och Ă€r skrivna som om det ocksĂ„ Ă€r detektiven sjĂ€lv som stĂ„tt för pennan.

Den riktige författaren Ă€r dock Samuel August Duse (1873–1933). Han började karriĂ€ren som yrkesofficer vid artilleriet och skrev sina första böcker efter en Ă€ventyrlig expedition till Antarktis Ă„r 1901. Hans största succĂ© kom med böckerna om Leo Carring, som gavs ut i mĂ€ngder av upplagor och som ocksĂ„ översattes till ett dussintals olika sprĂ„k.

HÀr Àr de nio olika texterna frÄn 1925-1926 som publiceras i den hÀr samlings-eboken:

1. ”Bankstölder”

2. ”Förbrytares dumhet”

3. ”Juveltjuvar”

4. ”Om mord och mördare”

5. ”Fallet Guiness”

6. ”SmĂ€llen pĂ„ Pipersgatan”

7. ”Problemets lösning”

8. ”Ett cirkusdrama”

9. ”Förbrytelsen som sport”

Eftersom de hÀr texterna skrevs i början av 1900-talet sÄ innehÄller de namn, ord och mÄtt som inte Àr sÄ bekanta i dag. DÀrför har vi kompletterat originaltexterna med en omfattande ordlista.