Meningen med livet er at fornægte døden tager udgangspunkt i en ung syrisk flygtning. Vi følger hans vej fra Syrien til Danmark med afstikkere til både Sverige og Italien. Fortællingen begynder i Syrien, hvor der er fred. Krigen kommer, og familien må flygte. De ved ikke, hvor de vil hen, men en menneskesmugler hjælper dem på vej. De søger om opholdstilladelse i Danmark, men får afslag. Under hjemsendelsen af familien stikker hovedpersonen af og begynder at leve sit eget liv. Han må gå under jorden, prøve lykken i Sverige, bo i en park i Italien og være uledsaget mindreårig i Danmark.
Sideløbende fortælles også om hans mor, der brændende ønsker sig en datter, men får en søn. Det kan hun ikke acceptere. I barndomsårene bliver han behandlet som en pige, og det har naturligvis konsekvenser. Hvordan det hele ender, må guderne vide. Religionen og islamisk tradition spiller naturligvis en rolle.
Uddrag af bogen
Vi stod i noget, der lignede en forgård til helvede. Jeg frøs, og små kuldegysninger sneg sig frem i nakken, imens jeg iagttog de voksnes rådvildhed. Hvor skulle vi hen, hvad skulle vi gøre, og hvem skulle hjælpe os. Kiggede man op, så man sammenfaldne tage og halve dagligstuer stå og råbe mod himlen. Vendte man blikket mod jorden, stod man i affaldsdynger og skrald til anklerne. Der var efterladenskaber fra millioner af mennesker på flugt. Der var solbriller, baderinge, sandaler og gamle underbukser. Der var lortebleer og hygiejnebind, der var brugte engangsklude og solcreme i en stor pærevælling. Vi var alle skrækslagne for det, der ikke kom, og vi ventede det værste. Der var ikke langt til det Europa, alle talte om, men det virkede som en uopnåelig verden, der ikke var til stede i miles omkreds.
Om forfatteren
Agnethe Liboriussen er cand.phil. i religionsvidenskab og lærer. Hun har arbejdet på et asylcenter og har hørt mange fortællinger fra flygtninge. Med denne bog har hun gennem interviews og anden research skrevet en ungdomsroman, som skildrer det barske liv for en ung syrisk flygtning.