(10)

Vanderland

e-kirja


Trakorien ligger i krig med grannlÀnderna samtidigt som den femte konfluxen drar allt nÀrmare. PrÀstinnan Frimrinda frÄn Ransard seglar norrut med en mÀktig legoflotta för att befria den gud hon tror crurerna hÄller fÄngen pÄ Marjura. Generalen Praanz da Kaelve, som Äter fallit i onÄd, följer henne som vÀgvisare, men ocksÄ för att söka personlig hÀmnd pÄ trollkarlen Shagul. Mot Marjura stÀvar Àven det levande skeppet Bladverk med vindhÀxan Silvia Miranda, glasmannen Uroboren och prÀsten Ammisadu, som plÄgas av mÀrkliga mardrömmar. Alla har de uppdraget att rÀdda konfluxen.

Stegosernas konung Arn Dunkelbrink segrade i kriget pÄ Palamux och vÀntar nu otÄligt pÄ att kunna segla efter vindhÀxan mot Marjura. Strax innan skeppet stÄr redo för avfÀrd anlÀnder hans allierade, stridsmunkarna frÄn NastrÎl, för att slÄ följe sedan nÄgra mystiska böcker avslöjat deras egen historiska koppling till ön.

Inom kort skall alla sammanstrÄla pÄ Marjura inför krönikans mÀktiga upplösning.

»En Borges för det episka formatet.«

- Per Israelsson, SVD

Vanderland Àr den sista av fyra delar i berÀttelsen om »den femte konfluxen«. Den första boken i serien, Svavelvinter, utkom 2004 och betraktas av mÄnga som en av de bÀsta fantasyromaner som nÄgonsin skrivits pÄ svenska.