(234)

1918

audiobook


ItsenÀistymisen jÀlkeen koitti Suomen historian vaikein vuosi.

Eturivin historioitsijat kertovat ihmisen nÀkökulmasta ja monipuolisesti traagisesta vuodesta 1918.

Vuoden 1918 alkaessa Suomi oli vasta julistautunut itsenÀiseksi, mutta huomion veivÀt porvariston ja työvÀen kasvavat, pian sodaksi puhjenneet jÀnnitteet. Kotimaisen sodan lisÀksi myös maailmansota uhkasi laajeta aiemmin siltÀ vÀlttyneeseen maahamme. Historian kiihkeiden pyörteiden keskellÀ suurin osa suomalaisista yritti kuitenkin elÀÀ omaa elÀmÀÀnsÀ, löytÀÀ jokapÀivÀisen leipÀnsÀ ja sÀilyÀ hengissÀ niin kuin parhaiten taisi. MiltÀ vuosi 1918 nÀytti erilaisten ihmisten nÀkökulmasta kadulta salonkeihin? EntÀ miksi Suomi oli 6.12.1919 parempi paikka kuin 6.12.1917. Loistavasti kirjoittavat historioitsijat Kai HÀggman, Teemu Keskisarja ja Markku Kuisma tarkastelevat suomalaisten elÀmÀÀ eri nÀkökumista.

Suomen ja Skandinavian historian dosentti Kai HÀggman (s. 1956) tunnetaan erityisesti hÀnen kirjallisuutta ja kustannusalaa kÀsittelevistÀ teoksistaan. LisÀksi HÀggman on kirjoittanut maailmansotien vÀlisen ajan Suomen metsÀteollisuudesta, perhehistoriasta ja suomalaisten arjen historiasta.

Suomen ja Pohjoismaiden historian dosentti Teemu Keskisarja (s. 1971) on Suomen luetuimpia historioitsijoita. HÀnen aiheensa ulottuvat muinaisista seksuaalirikoksista sotahistoriaan ja arkielÀmÀn historiasta suomalaisen suurteollisuuden syntyyn.

Markku Kuisma (s. 1952) on Helsingin yliopiston Pohjoismaiden historian professori ja useasti palkittu taloushistorian ja yrityshistorian tutkija.


Narrator: Panu Vauhkonen
Duration: