(0)

Abraham Lincoln : hans liv och tid

E-book


Lincolns hela liv Àr som en saga. Han föddes i en fönsterlös hydda i skogen, fick knappt ett Ärs skolgÄng men lÀste sjÀlv allt han kom över och blev vid 28 Ärs Älder sjÀlvlÀrd advokat. Hans politiska snille och rÀttrÄdiga hÄllning i sin tids svÄraste frÄga, slaveriet, gjorde att han mot alla odds blev presidentkandidat och sedan president. Men han hann inte ens tilltrÀda sitt Àmbete förrÀn delstat efter delstat i den amerikanska Södern uttrÀdde ur USA och startade egna The Confederate States of America. Lincolns viktigaste mÄl var att rÀdda landet frÄn delning. Han betraktade USA med sin frihetsförklaring och författning som "vÀrldens sista, bÀsta hopp". PÄ vÀgen dit fick han styra över ett USA i ett blodigt och uppslitande inbördeskrig dÀr mer Àn 600 000 mÀnniskor dog.

NÀr uppgiften att rÀdda USA var avklarad inriktade han sig pÄ att försona forna dödsfiender och utveckla landet. Men i stÀllet mördades han den första kvÀll han riktigt kunde koppla av frÄn alla bekymmer. En kÀnd och firad skÄdespelare med starka sydstatssympatier sköt Lincoln i huvudet frÄn nÀra hÄll.

Lincoln Àr en av vÀrldshistoriens mest framtrÀdande personer och president Barack Obamas politiska förebild. För att ge en relief till den första biografin om Lincoln pÄ svenska berÀttar författaren om allmÀnna hÀndelser i USA under Lincolns livstid. Dessa kapitel vÀvs in dÄ och dÄ i berÀttelsen för att skapa förstÄelse och intresse för sÄdant som Lincoln gjorde och sÄdant som pÄverkade hans privata och offentliga liv.