(6)

Analfabeten

audiobook & e-book


”Analfabeten” er Agota Kristofs selvbiografiske skildring af livet i eksil. Hun lĂŠrer at lĂŠse allerede som fireĂ„rig og opdager tidligt glĂŠden ved at opdigte sine egne historier. Senere bliver hun sendt pĂ„ kostskole, hvor hun opfinder et kodesprog, sĂ„ hun kan have sin dagbog i fred. Da hun er 21, invaderer russerne Ungarn, sĂ„ hun mĂ„ flygte med sin mand og deres lille barn.

Familien ender i den fransktalende del af Schweiz, og Kristof mĂ„ som ung voksen lĂŠre et helt nyt sprog. SidelĂžbende med sit arbejde pĂ„ en fabrik skriver hun digte i en lille notesbog, og med tiden samler hendes tekster sig til en roman med titlen ”Det store stilehĂŠfte”.

”Analfabeten” bestĂ„r af korte erindringsstykker, der lavmĂŠlt og prĂŠcist skildrer tab og fremmedfĂžlelse. Den er en flygtningehistorie, der beskriver besvĂŠret ved at leve i et land, der ikke er ens eget og skrive pĂ„ et sprog, der truer med at udslette modersmĂ„let. Men den er ogsĂ„ historien om en stor forfatters tilblivelse – og et vidnesbyrd om litteraturens lindrende kraft.

Om forfatteren:

Agota Kristof blev fĂždt i Ungarn i 1935 og dĂžde i Schweiz i 2011. Hun debuterede i 1986 med ”Det store stilehĂŠfte”, der er internationalt anerkendt som et mestervĂŠrk fra slutningen af det 20. Ă„rhundrede. Romanen blev senere efterfulgt af ”Beviset” og ”Den tredje lĂžgn”. Agota Kristof modtog flere priser for sit forfatterskab, heriblandt Den EuropĂŠiske Litteraturpris og Gottfried Keller-prisen.


Narrator: Helle Fagralid
Duration: