(1)

Bakteriekriget

E-book


Vi stÄr inför den största hÀlsokatastrofen vÀrlden har skÄdat. Kan vi bekÀmpa den?

Varje Är dör 700 000 personer av antibiotikaresistenta bakterier vÀrlden över. I USA tar resistenta bakterier livet av tre gÄnger sÄ mÄnga mÀnniskor som HIV och AIDS. VÀrldshÀlsoorganisationen varnar för att den medicinska vetenskapen kommer att ÄtergÄ till vad den var för 100 Är sedan utan antibiotika. Vi kommer att stÄ försvarslösa mot vanliga infektioner och enkla ingrepp blir omöjliga att utföra. Innan Är 2050 kommer 10 miljoner mÀnniskors liv att vara i fara varje Är. Den största hÀlsokatastrofen vÀrlden har skÄdat stÄr för vÄr tröskel, ÀndÄ Àr det knappt nÄgon som talar om den.

Bakteriekriget avslöjar det cheferna för lÀkemedelsindustrin, sjukhusen och köttindustrin inte vill att du ska veta. Det Àr chockerande uppgifter om hur jakten pÄ vinst har drivit lÀkemedelsindustrin till att distribuera antibiotika som om det vore vitaminer, och om hur köttindustrin systematiskt undanhÄllit information om en omfattande anvÀndning av antibiotika inom lantbruket.

Djur och bakterier har i hundratusentals Är levt i en balans som den obegrÀnsade konsumtionen av antibiotika nu hotar att sÀtta ur spel. Finns det nÄgot hopp kvar? Ett gammalt botemedel, bevarat av lÀkare och sjuksköterskor i Georgien, Àr pÄ vÀg att ÄterupptÀckas och det kan komma att Àndra den medicinska historien igen.

ERIK MARTINIUSSEN Àr en norsk journalist och författare. Han har tidigare skrivit boken Drivhuseffekten.

»I boken presenteras spÀnnande, skrÀmmande och Àven hoppingivande fakta i reportageform pÄ ett lÀttlÀst sÀtt. LÀsaren upplever sig betydligt kunnigare och mer rustad för tillvaron efter att ha plöjt de 400 sidorna. Boken rekommenderas en bred lÀsekrets.« BTJ