(255)

Bergfeldts Amerika. S2A2, Tre dagar med Ku Klux Klan

audiobook & e-book


Följ med Carina Bergfeldt till USA:s mest rasistiska stad: Harrison i Arkansas, dÀr över 99 % av befolkningen Àr vit. Sydstatsflaggor hÀnger frÄn butiker och bilar, och skyltar som varnar för "vitt folkmord" stÄr lÀngs motorvÀgen. En skakig biltur in i skogarna leder oss till platsen dÀr Ku Klux Klan hÄller sin Ärliga trÀff.

Och du Àr inbjuden.

PÄ gÄrden, dÀr klanens ledare hÀlsar vÀlkommen, springer barn omkring och leker, klÀdda i t-shirtar med klanens nazistliknande rödsvartvita symbol. Familjen Àr i fokus och kvinnor utgör en allt större del av medlemmarna. Under de tre dagar som Ärsmötet pÄgÄr vÀljs nya "riddare" in och vikten av att bevara och försvara den vita rasen upprepas gÄng pÄ gÄng.

Parallellt berÀttas Ku Klux Klans minst sagt brokiga historia fram till idag. En avhoppad medlem ger sin bild av klanens noga uttÀnkta rekryteringsmetoder. De tre dagarna med klanen avslutas med en korsbrÀnning, en tradition som skrÀmt mÀnniskor i över 100 Är.

I reportageserien Bergfeldts Amerika berÀttar journalisten och författaren Carina Bergfeldt om ett annat USA, bortom de braskande rubrikerna. Hon tar oss med under ytan till platser och personer som sÀllan lyfts fram i ljuset.

Tre dagar med Ku Klux Klan Àr baserad pÄ en artikelserie i Aftonbladet. Reportaget har utökats med nytt material och inleds med en hÀlsning frÄn författaren.