(0)

Billy Budd

E-book


"Före Ängfartygens tid kunde det ibland hÀnda i varje fall oftare dÄ Àn nu att den som vandrade utmed dockorna i nÄgon större hamnstad fick sin uppmÀrksamhet fÄngad av en grupp bronsbruna sjömÀn, örlogsmatroser eller kofferdister, som gÄtt iland pÄ permission i sina bÀsta klÀder."

Herman Melville (1819 1891) gick som tjugoÄring till sjöss och de upplevelser och intryck han dÄ samlade pÄ sig lÄg till grund för flertalet av hans berÀttelser. Melvilles framgÄngar och rykte skiftade och vid sin död var han nÀstintill bortglömd men idag Àr hans position som en av den amerikanska litteraturens stora sjÀlvklar.

Billy Budd (1924), Melvilles sista verk, hittades lÄngt efter författarens död bland dennes efterlÀmnade papper. Den dramatiska historien om örlogsmatrosen Billy Budd, som pÄ grund av sin frapperande skönhet vÀcker dunkla kÀnslor till liv hos underofficeren Claggart, ett hat som leder till bÄde dennes och Billys undergÄng, Àr hans mÀsterverk i det lilla formatet liksom Moby Dick i det stora.