(1)

Dagens hus, nattens hus

audiobook & e-book


Dagens hus nattens hus er en mangetydig og farverig roman om mennesker og menneskeskÌbner i grÌnselandet mellem Polen og Tjekkiet. En magisk fortalt lag-pü-lag fortÌlling hvor personer og historier ligesom lÌgges oven over hinanden. Med jÌvne mellemrum møder man f.eks. en middelalderlig kvindelig helgen ved navn Kummernis der som ung fik Kristus ansigt for at undslippe et uønsket Ìgteskab. En anden genkommende figur er den transseksuelle munk Paschalis som er den der skriver Kummernis historie.

Pü romanens nutidsplan er den kvindelige hovedperson og fortÌller en kvinde i 35-40-ürsaldereren flyttet til den lille by Nowa Ruda sammen med sin mand R. En strøm af menneskeskÌbner i fortid og nutid glider forbi. SÌre eksistenser og mÌrkelige livsforløb. En uforglemmelig samling livsskÌbner forførende og drømmeagtigt vÌvet ind i et mønster. Men den person som jeg-fortÌlleren er mest optaget af er hendes nabo den gamle parykmagerske Marta som ud over at spille en central rolle i romanens nutid ogsü dukker op mange ür tidligere nemlig i 1930 erne.

Olga Tokarczuk f. 1962 polsk forfatter uddannet psykolog. Hun betragtes som en af den nye polske litteraturs mest anerkendte prosaister og romanen Dagens hus nattens hus er den af hendes mange romaner der har nĂĽet flest lĂŚsere ogsĂĽ internationalt.


Narrator: Marian Friborg
Duration: