(0)

De franske : Fransk identitet, myte og virkelighed

E-book


Det er forkert at tro, at Europas nationer kulturelt set er pĂ„ vej til at smelte sammen. Dertil er forskellene mellem dem for store. Tesen i denne bog er, at den franske identitet er sĂ„ dybt forankret i det franske samfunds praksis og historie, at holdninger og handlinger i lang tid fremover vil vĂŠre prĂŠget af det – uanset hvor vidtgĂ„ende den politiske og Ăžkonomiske integration i Europa ender med at blive. Det er ikke muligt, og heller ikke Ăžnskeligt, at udslette de nationale sĂŠrprĂŠg. Et bĂŠredygtigt Europa er ikke et Europa, hvor man forsĂžger at gĂžre alle ens, men et mangfoldigt Europa, hvor man respekterer hinandens sĂŠrprĂŠg.

Det siges ofte, at franskmÊnd har et sÊrligt talent for social omgang og en eminent evne til at Êstetisere det daglige liv. Men kan man generalisere pÄ den mÄde om noget sÄ komplekst som national identitet? Hans Boll-Johansen gÄr en anden vej for at indkredse fransk identitet. Han afsÞger fire hovedomrÄder, hvor udsagn om det sÊrligt franske kommer til sprogligt udtryk: grundbegreber i franskmÊndenes selvopfattelse, i deres livsfortolkning op gennem Ärhundrederne, i de principper, der strukturerer deres institutioner (familien, kirken, skolen og det politiske system) og endelig franskmÊndenes forhold til de fremmede, sÄvel indenfor som uden for Frankrig.

Hans Boll-Johansen er docent, dr. phil., ansat ved Romansk Institut. KÞbenhavns Universitet, hvor han bl.a. underviser i fransk kultur. Han har i fem Är undervist ved et fransk universitet, udgivet sin disputats pÄ fransk i en international faglig specialserie og redigeret bÞger om fransk og italiensk litteratur. Den tvÊrfaglige vinkel i bogen om De franske stammer fra en trearig tilknytning til KÞbenhavns Universitets Humanistiske Forskningscenter, hvor han ogsÄ redigerede Europas opdagelse. Historien om en idé (1988) og L'identité française (1989).