(0)

De knuste spejle. Billeder og modbilleder i kvindelitteratur

E-book


"At opleve sig selv som genstand og gennem samfundsmĂŠssige ritualer at blive gjort til genstand – tĂŠnk pĂ„ ritualerne, nĂ„r man holder fest – er en underlig halvskjult form for kvindeundertrykkelse. Den kommer frem i dagliglivets ritualer i modsĂŠtning til de mere Ă„bne og hĂ„ndfaste former for umyndiggĂžrelse, som kvinder tidligere og selvfĂžlgelig ogsĂ„ i dag er udsat for."

Jette Lundbo Levy dykker ned i kvindelitteraturen og undersþger, hvordan den ideologiske kvindeundertrykkelse kommer til udtryk heri. Hun belyser kvindernes rolle og den kultur, der er omkring den. Hun arbejder ud fra sine egne opfattelser af kvindebevégelsen, men disse opfattelser er skabt og formet af samtaler og arbejde med mange andre kvinder. Bogen tegner et interessant og fyldestgþrende billede af kvindelitteraturen og dens plads i kvindekampen i 1970’ernes Danmark.

Bogen er oprindeligt udgivet i 1976, da kvindekampen for alvor rasede. Den giver et spÊndende indtryk af en kvindelig akademikers syn pÄ den bevÊgelse, hun selv var en del af.

Jette Lundbo Levy (1940-2012) var dansk litteraturforsker og lektor ved KÞbenhavns Universitet. I 70'erne faldt hendes fokus pÄ litterÊr kvindeforskning. Om dette emne har hun skrevet flere artikler og bÞger heriblandt "De knuste spejle" (1976) og "Dobbeltblikket" (1980). Jette Lundbo Levy forskede blandt andet i kvindelige forfattere som Amalie Skram, Victoria Benedictsson, Doris Lessing og Kirsten Thorup. Hendes undersÞgelse af kvindelige forfatterskaber her vÊret et vigtigt bidrag til at forstÄ kvinders indre liv og vilkÄr i midten af det 20. Ärhundrede.