(20)

Den vita boken

E-book


”Han Kang har ett skrivsĂ€tt som öppnar sinnen och tankar. Att se vĂ€rlden genom det vita Ă€r att upptĂ€cka inte bara mörkret utan ocksĂ„ det liv som döljs i de mest oansenliga skrymslena av verkligheten.”

Dagens Nyheter

”Den vita boken Ă€r en sanslöst vacker text, en meditation över fĂ€rgen vitt och det osynligt tunna membranet mellan liv och död, sorgen som en helande kraft i vĂ„ra liv. /
/ en storslagen pĂ„minnelse om en av litteraturens urfunktioner.”

Svenska Dagbladet

”en vitskimrande vacker elegi över tidens flyktighet och livets förgĂ€nglighet.”

Tidningen Vi

I Den vita boken möter vi en författare som befinner sig i Warszawa för att arbeta. Med den slags hypersensibilitet som blivit Han Kangs signum fĂ€ster berĂ€ttaren sin uppmĂ€rksamhet pĂ„ sin omgivning, dess historia, struktur, fĂ€rger. En snötĂ€ckt europeisk stad lĂ„ngt hemifrĂ„n utgör fonden för en stramt poetisk undersökning av sorg genom en ovanlig prisma – fĂ€rgen vit.

Stadens och naturens vita – snön, saltet, mĂ„nen, en vit fĂ„gel – öppnar rum mot en privat sorg, som har med lindor, en spĂ€dbarnsskjorta och svepning att göra. I denna mĂ€ktiga bok om tomrummet efter en syster som dog efter bara nĂ„gra timmar i livet fĂ„r Han Kangs centrala teman – liv, död, historia, minne – en mjukare och nĂ€rmare behandling.

Den Àr en text som vibrerar av smÀrta och skönhet, som tecknar den mÀnskliga anden som bÄde spröd och segt motstÄndskraftig. MÄnga kritiker menar att den utgör en höjdpunkt i författarskapet.

Den vita boken Àr Han Kangs tredje utgivning pÄ svenska efter publikframgÄngarna med Vegetarianen och Levande och döda. Den nominerades 2018 till internationella Bookerpriset. 2016 tilldelades Han detta pris för Vegetarianen, boken som gjorde hennes till ett vÀrldsnamn.

”Den vita boken Ă€r pĂ„ nĂ„got sĂ€tt anvĂ€ndbar i ett sekulariserat konsumtionssamhĂ€lle. Om man saknar ritualer som kan bĂ€ra en vidare, om man lĂ€ngtar lite efter övergĂ„ngar, handlingar som fĂ€ster nĂ„got innan det Ă„ter försvinner. Var stilla en stund, hĂ„ll i Den vita boken. Gör nĂ„gra rörelser som du tror betyder nĂ„got.”

Kulturnytt i P1

”En meditation om den tunna, mystiska grĂ€nsen mellan liv och död”

Aftonbladet

»En sorgens psykogeografi som rör sig mellan plats, historia och minne, briljant genomförd 
 Den vita boken Ă€r en mĂ€rklig text, kanske Ă€r den ocksĂ„ en sekulĂ€r bönbok
 [Den] gestaltar Hans tvingande lĂ€ngtan att övervinna smĂ€rta med sprĂ„k.«

The Guardian