(0)

Desperados : noveller

E-book


Lars Gyllenstens desperados Ă€r mĂ€nniskor som klĂ€nger sig fast vid en trosbekĂ€nnelse, har felaktiga kartor över livet – kartor som vilseleder och fĂ„r dem som litar pĂ„ dem att göra det onda. Genom att skildra den livsfientliga förvillelsen och stela fanatismen kan Gyllensten definiera sitt alternativ, ett livsdugligare och mer humant.

Gentemot den allvarstyngda trosvissheten stĂ€ller Gyllensten ”en viss lĂ€ttsinnighet, en viss frĂ€ckhet och förĂ€nderlighet, ett slags mod och ett slags osentimental frĂ„nvaro av sjĂ€lvömkan”, allt egenskaper ”till nytta för besinningen, lugnet, lyckan, samlevnaden, toleransen och de övriga snusförnuftigheterna 
 Dessa andliga övningar Ă€r nĂ„gra av skĂ€len till att jag Ă€r författare”.

Detta filosofiska eller antifilosofiska tema, som Lars Gyllensten belyst ur en annan synvinkel i ”Sokrates död” Ă€r i novellerna i ”Desperados” gestaltade i en medvetet expressionistisk form – termen Ă€r Gyllenstens egen. Han skildrar sitt alternativ eller rĂ€ttare sagt den attityd han bekĂ€mpar med den skĂ€rpa och det engagemang som gjorde Gyllenstens författarskap till ett av de mest angelĂ€gna i den svenska litteraturen.