(0)

Det vita kolet

E-book


Det Àr tidigt nittonhundratal och nu inleds marschen mot det moderna samhÀllet. LÀngst fram gÄr ingenjörerna, som elektrokemisten Maximilian Lamotte. IndustrisamhÀllet kommer att göra tillvaron bÀttre för alla. Förnuftet ska styra och nÄgon Gud behövs inte lÀngre, det Àr han övertygad om.

I sitt arbete reser Max Europa och Sverige runt, och nÀr han fÄr uppdraget att elektrifiera Malmö Àr hans hustru, kusinen Marie, stolt: Hennes Max Àr ljusbÀraren. Det Àr han som kommer med det vita kolet, som ska göra livet rent och lÀtt att leva.

Men mĂ„nga Ă€r skeptiska. Är inte det elektriska ljuset blĂ„aktigt, som djĂ€vulens ljus? Den moderna naturvetenskapen slĂ„r ocksĂ„ in en kil i Ă€ktenskapet. Marie börjar tvivla pĂ„ att den kan förklara allt. Och om den har rĂ€tt – var det dĂ„ inte ett misstag att skaffa barn med sin kusin?

Inte ens Max beter sig alltid sÄ rationellt som han lÀr. Det finns kÀnslor han inte kan bemÀstra, och överallt dÀr han gÄr tycks Strindberg dyka upp.

Det vita kolet Àr en dokumentÀrroman om vetenskap och intuition, om hur kÀrleken kan stÀlla förnuftstron pÄ Ànda. Eva F Dahlgren har Äter hÀmtat inspiration frÄn sin slÀkts historia. Hennes farmors far, Axel Estelle, var en av pionjÀrerna för elektrifieringen av Sverige. Ramhandlingen bygger pÄ hans och hustrun Karin Estelles liv nÄgra Är kring sekelskiftet.