(4)

Enkekejserinden: Cixi, konkubinen, der banede vejen for det moderne Kina

E-book


Af forfatteren til bestselleren V ilde svaner

kommer her den usĂŠdvanlige historie om

Ă©n af verdenshistoriens mest magtfulde kvinder

.

Cixi blev fĂždt som en ganske almindelig pige, men endte med at regere Kina i mere end 50 Ă„r, overvinde Ă„rhundreder gamle traditioner og bane vejen for en modernisering af landet.

Da Cixi (1835-1908) var seksten Är, blev hun konkubine hos den kinesiske kejser Xianfeng og fÞdte hans eneste mandlige arving. Kejseren dÞde i Är 1861 og pÄ trods af sit kÞn lykkedes det alligevel Cixi at fÄ tag i magten over det store land, som hun endte med at regere i 50 Är. Siddende pÄ én af verdens mest magtfulde troner konfronterede enkekejserinde Cixi den kinesiske kultur med vestlige politiske ideer og teknologi og fik etableret jernbane, industri, elektricitet og telegrafi. HÊren og flÄden fik det nyeste udstyr, og grusomme strafmetoder blev afskaffet. Cixi forbÞd lotussnÞring af pigers fÞdder, arbejdede for kvinders frigÞrelse og for parlamentariske valg. Alt sammen bag det silkeforhÊng, der skilte hende fra embedsvÊrkets mÊnd. Hun regerede i en urolig periode af Kinas historie og mÄtte tage sig af alvorlige krisesituationer, opstande og krige, hjemlige optÞjer og udenlandske invasioner.

Jung Chang har haft adgang til hidtil utilgĂŠngeligt kilde-materiale, og bogen bygger pĂ„ historiske dokumenter fra det kejserlige arkiv – korrespondancer, dagbĂžger og Ăžjenvidneberetninger. Enkekejserinden er et portrĂŠt af en stĂŠrk kvindeskĂŠbne og et indblik i Kinas historie i perioden op til kejserdĂžmmets oplĂžsning i 1908.

Pressen skriver:

»En fantastisk fortÊlling.«

****** - Jyllands Posten

»Det er en imponerende kvindeskikkelse, en vanvittigt spÊndende historie og ikke mindst en fantastisk roman.«

****** - Femina

»Bogen leverer en enestÄende og detaljeret indsigt i en del af Kinas historie, som kun er kendt af fÄ i vor del af verden.«

**** - Politiken

»Jung Chang har ikke bare blik for at iscenesÊtte, sÄ man ser de ultrasmukke omgivelser for sig, hun har ogsÄ vÊret nede at grave i hidtil ukendte arkiver, og det er imponerende, hvad hun har fundet af dagbÞger, lister, breve og fotos fra samtiden; du fÞler, at du hele tiden er en flue pÄ vÊggen.«

**** - Elle

»En smuk og tragisk skÊbnefortÊlling og et gribende indblik i en del af Kinas historie.«

- SĂžndag