(0)

Falsteriana

E-book


”Der er breve fra den fint dannede fru Harboe, let skrevne, i en tiltalende form, undertiden Ă„ndrige og fulde af lune. Der er breve fra den vĂŠrdige matrone, fru Birgitte Scheel, Sal. Otto Krabbes, som sĂ„ gerne ville hjĂŠlpe, hvor hun kunne, og hvem den fattige skolepeblingers vel lĂ„ pĂ„ hjertet; fra kammerherre Gabel, den fornemme herre og gĂŠstfri ven, fra de ĂŠdle mĂŠnd Johan Ludvig Holstein og Iver Rosenkrantz, Falsters oprigtige venner og beskyttere, men tillige hans overordnede i embedsanliggender.”

Gennem en lang rÊkke personlige brevvekslinger fra Ärene 1712-1751 fÄr vi et indblik i skolereformatoren og digteren Christian Falsters liv i denne spÊndende periode. Samtidig stifter vi bekendtskab med andre af oplysningstidens mest indflydelsesrige danskere og lÊrer denne tid at kende gennem deres personlige erfaringer og meningsudvekslinger. Bogen udkom fÞrste gang i 1869.

Christian Walter Bruun (1831-1906) var en dansk forfatter, historiker og bibliotekar, der opnÄede stor anerkendelse for sit bidrag til forskning i dansk historie. Chr. Bruun var i en ÄrrÊkke forstander for Det kongelige danske Selskab for FÊdrelandets Historie og endvidere medlem af Det Kongelige Norske Videnskabers Selskab. Ved fejringen af KÞbenhavns Universitets 400 Ärs jubilÊum i 1879 blev Chr. Bruun gjort til Êresdoktor. Han udgav en lang rÊkke biografier om historiske danskere og bÞger om dansk historie.