(1)

Gardet

E-book


"Med underskruvad precision och psykologisk skÀrpa beskriver Staffan Malmberg vad som hÀnder nÀr en grupp medborgare tar sitt rÀttspatos ett steg för lÄngt och orsakar en samhÀllskollaps som ligger kusligt nÀra vÄr egen tid." Vinnare av Vi:s Litteraturpris 2015

Johannes stÄr en dag vid ett övergÄngsstÀlle mitt i Stockholm. I barnvagnen ligger hans dotter i tillstÄndet mellan sömn och grÄt. NÀr motorcykeln som vÀntat pÄ grönt accelererar i ett tordönsmuller som vÀcker dottern brister nÄgot inom Johannes. Han kÀnner att stadens hÀnsynslöshet passerat en grÀns. Mitt emot honom stÄr en kvinna som har sett allt. De utbyter blickar. Hon sÀger att hon tog registreringsnumret. De kollar upp motorcyklistens namn och adress. Man borde samla ihop nÄgra vÀnner och helt enkelt knacka pÄ hans dörr. SÀga Ät honom att be om ursÀkt och lova att aldrig göra sÄ dÀr igen. Och om han vÀgrar? DÄ kanske man fÄr visa honom pÄ annat sÀtt att det Àr allvar den hÀr gÄngen.

SĂ„ grundas Gardet. LĂ„ngsamt börjar de ta ansvar för lag och ordning i Stockholm. Äntligen bryr sig folk om varandra. Men sĂ„ börjar sprickorna synas och snart Ă€r hela staden i gungning.

Staffan Malmbergs nya roman Àr lika mycket en studie i mÀnskligt beteende som en uppgörelse med mÀnniskans behov av omtanke, lag och rÀtt. Men Àven den perfekta vÀrlden har sina fel och brister, inte minst nÀr det Àr oklart vem som Àr offer och vem som Àr förövare.