(0)

Glas och aska

E-book


Året Ă€r 1884. Lili föds in i en vĂ€lbĂ€rgad familj i Elsass, som just tilldelats Tyskland efter att ha varit franskt under flera Ă„rhundraden. NĂ€r den Ă€lskade fadern plötsligt dör och första vĂ€rldskriget nĂ€rmar sig stĂ€lls livet pĂ„ Ă€nda. Lili ingĂ„r Ă€ktenskap med faderns vĂ€n Ernst och flyttar med honom till Wien, uppfylld av drömmar om ett nytt liv. Men Ă€ktenskapet blir inte som hon tĂ€nkt och efter en stor tragedi lĂ€mnar Lili Ernst.

Efter nĂ€stan tjugo Ă„r reser den svenska journalisten Amanda Ă„ter till Wien, dĂ€r hon en gĂ„ng levt i ett studentĂ€ktenskap med Jacob. Den omedelbara anledningen Ă€r att hon fĂ„tt ett ovĂ€ntat arv efter Lili – en ring som kan spĂ„ras tillbaka bĂ„de till ryska revolutionen och till nazisternas arbetslĂ€ger.

Genom Amandas efterforskningar vÀxer bilden av en ovanlig kvinnas dramatiska levnadsöde fram. Lili har levt ett liv som kantats av bÄde tragedier och kÀrlek. Hon upplever nöd och rikedom, krigsperioder och fredstider, och bÀr ocksÄ pÄ en hemlighet. Hon reser frÄn ett Europa i sönderfall, prÀglat av mellankrigstidens konflikter, till ett Amerika som ler blÀndande mot sina nyanlÀnda och lockar med löften om framgÄng och rikedom.

I sitt sökande efter Lili konfronteras Amanda obönhörligt med sitt eget smÀrtsamma förflutna och tvingas rannsaka de val hon gjort genom livet.

I Ann SyrĂ©hn TomaĆĄevićs debutroman Glas och aska vĂ€vs historien sinnrikt samman med nutiden. HĂ€r skildras Europas sönderfall och evighetskonflikter under förra Ă„rhundradet genom en enskild kvinnas fĂ€ngslande öde.