(1)

Hvis jeg glemmer dig, Jerusalem

E-book


Saligheden stÄr pÄ spil, da et ungt og nyforelsket par flygter tvÊrs over Amerika, bort fra bÄde Êgteskab, bÞrn og dagligdag.

Ti Är tidligere stÄr den ligeledes pÄ spil, da en straffefange tvinges uden for fÊngslets fredsommelige mure, ud pÄ en vild og oversvÞmmet Mississippiflod, hvor opgaven bliver at redde en hÞjgravid kvinde.

Der er noget galt. Det viser sig nemlig, at den gravide kvinde slet ikke er den hjÊlpelÞse prinsesse, som straffefangen ellers barnagtigt havde hÄbet pÄ, at hun ville vÊre, og det andet pars kÊrlighedshistorie 
 den starter ved sin katastrofale ende.

De to handlingsforlÞb er ubeslÊgtede, men alligevel lÞfter de hinanden med deres skiftevist morsomme og mÞrke bidrag, sÄ de tilsammen fortÊller én samlet historie om bÄde lidenskab og fortabelse, hÄb og selvopofrelse.

Dette vĂŠrk, som rummer to historier, har en sĂŠrlig udgivelseshistorie. Da den fĂžrste gang blev udgivet i 1939, havde redaktĂžren imod forfatterens Ăžnsker ĂŠndret og censureret teksten og tilmed fjernet dens forenende titel, sĂ„ bogen i stedet fik navn efter den ene af de to historier, nemlig ‘De vilde palmer’. Derefter blev bogen genudgivet i bĂ„de 1946 og 1958, men uden den ene af de to historier, sĂ„ kun ‘Den gamle’ stod tilbage. Derimellem, i 1954, blev historierne igen trykt sammen, dog denne gang uden den kontrapunktiske opstilling. Her er for fĂžrste gang pĂ„ dansk en oversĂŠttelse efter det originale manuskript under den tiltĂŠnkte titel ‘Hvis jeg glemmer dig, Jerusalem’.