(0)

Imorgon är jag långt härifrån : ett avskedsbrev till USA

E-book


"Det här är en kort berättelse om ett stort land. Den handlar om varför det är så lätt att förälska sig i USA och så svårt att leva här."

USA är ett land fullt av anständiga människor som gång på gång misslyckas med att skapa ett anständigt samhälle. Det skriver Martin Gelin i sitt avskedsbrev till USA.

Han flyttade till New York i september 2001. Det blev början på en turbulent tid i amerikansk politik, där han rapporterat från varje hörn av USA för svenska och internationella medier i två decennier, en period då han såg landets demokrati långsamt vittra sönder.

I fyra hyllade reportageböcker och tusentals artiklar har han skildrat landets politiska utmaningar, samtidigt som han själv blivit allt mer rotad i USA, gift sig med en amerikan, fått barn, köpt bostadsrätt - och blivit amerikansk medborgare.

Imorgon är jag långt härifrån är en levande och personlig skildrig över två decennier av bitterljuv kärlek till allt det amerikanska, inte minst New York och hemkvarteret i Brooklyn.

Om Den vita stormen:

"Vilken mörk och underbar bok detta är. Det kommer att bli svårt att hitta en mer påläst, sympatisk och angelägen granskning av det hotade demokratiska projekt som kallas USA."

Joseph O'Neill, författare

"Magnetisk skildring av rasismen i USA. Svensk facklitteratur har fått en klassiker."

Göran Greider, Dagens Nyheter

"Folkbilding för vår tid."

Expressen

Om tidigare böcker:

"Den som på svenska vill orientera sig om dagens oroliga och polariserade USA-politik kan inte ha en bättre ciceron."

Dagens Nyheter

"Tveklöst den viktigaste bok som har skrivits om internet på svenska."

Svenska Dagbladet

Martin Gelin arbetade som korrespondent i USA i två decennier. Han debuterade med den prisbelönta reportageboken Det amerikanska löftet (2009) och har även skrivit Den amerikanska högern (2012) och, tillsammans med Karin Pettersson, Internet är trasigt (2018), som båda nominerades till Augustpriset. Hans böcker har även publicerats internationellt. Han bor nu i Paris med sin familj och skriver för Dagens Nyheter, The Guardian och Washington Post.